Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český západ je nominován na cenu Gypsy Spirit

1. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Občanské sdružení Český západ získalo jednu ze tří finálových nominací v kategorii nevládních organizací na cenu Gypsy Spirit 2009, jejímž cílem je podpořit úsilí všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů v České republice. Český západ byl na cenu nominován za svou úspěšnou práci v sociálně vyloučených lokalitách v Dobré Vodě a okolí na Toužimku. V Plzni je sdružení známé díky provozování dobročinného obchodu Buťi ve Veleslavínově ulici. Vyhlašovatelem ceny, jež bude předána na slavnostním večeru 1. prosince 2009 v Praze, je ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Cílem projektu Gypsy Spirit je vytvořit tradici oceňování práce pro romskou komunitu a přiblížit tak široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace romské menšiny do společnosti. Ceny Gypsy Spirit jsou zaměřeny na zveřejnění těch projektů a aktivit, které přinášejí skutečné a měřitelné výsledky, jež představují pro romské obyvatele reálnou pomoc. Projekt Gypsy Spirit probíhá v České republice prvním rokem.

Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční 1. prosince od 19 hodin v centru kulturního a duchovního života Pražská křižovatka v Praze za účasti všech členů odborné poroty. Za Český západ se slavnostního večera zúčastní jeho výkonná ředitelka Jana Kosová, která 27. listopadu získala v Karlových Varech ocenění Osobnost Karlovarského kraje 2009. Vedle sdružení Český západ byly v kategorii nevládní organizace nominovány ještě organizace Romea, o.s. z Prahy a IQ Roma servis, o.s. z Brna. Záštitu nad projektem Gypsy převzal předseda mezinárodní odborné poroty pan Václav Havel a eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti pan Vladimír Špidla. Průběh večera bude živě přenášet Český rozhlas 2 Praha. V sobotu 5. prosince od 20 hodin odvysílá záznam z předávání cen program ČT24. Po slavnostním ceremoniálu se na místě uskuteční tisková konference za účasti vítězů a členů poroty. Více informací o projektu lze nalézt na internetových stránkách www.gypsyspirit.eu.

Český západ v Dobré Vodě a okolí na Toužimsku nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, zajišťuje individuální doučování dětí, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé a zapojuje občany do veřejného života. Jeho cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody a okolí skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti.

Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. V roce 2001 byla v místní romské komunitě téměř stoprocentní nezaměstnanost, ale v roce 2008 pracovalo již více než 60 % členů této komunity. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR.

Občanské sdružení Český západ působí v romských lokalitách v Dobré Vodě u Toužimi a okolí na Karlovarsku. Zde nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, zajišťuje individuální doučování dětí, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé a zapojuje občany do veřejného života. Jeho cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody, a to skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě.

Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR.

Posláním činnosti občanského sdružení Český západ je budovat na území Toužimska občanskou společnost. Občanská společnost je, podle členů sdružení taková, ve které zejména nedochází k sociálnímu vyloučení, projevům xenofobie a rasové nesnášenlivosti, a kterou charakterizuje zájem občanů na řešení věcí veřejných.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz