Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svoboda zvířat: Blíží se konec kožešinových farem v České republice?

27. 11. 2009 - PRAHA [Econnect/Svoboda zvířat]

Podle ochránců zvířat ano. Dnes, při příležitosti Světového dne bez kožešin, vyzvali české chovatele tzv. kožešinových zvířat (norků, lišek, činčil) k ukončení provozu jejich farem. „Celosvětový trend v ochraně zvířat jasně ukazuje, že k uzavření farem jednoho dne dojde tak jako tak, čehož si jsou mimochodem vědomy odpovědné orgány ochrany zvířat, ovšem nečiní žádná opatření, která by chovatelům pomohla přeorientovat se na perspektivnější průmysl dřív, než bude pozdě,“ říká Tomáš Popp, předseda o. s. Svoboda zvířat.

Čeští chovatelé v těchto dnech obdrželi do schránek také otevřený dopis, který jim zaslala organizace Svoboda zvířat s prosbou o ukončení chovů tzv. kožešinových a s vysvětlením současného vývoje ochrany těchto zvířat: „Možná již víte, že během tohoto roku byla uzavřena v ČR největší kožešinová farma, ve které byly chovány lišky. Tato farma byla provozována v Souměři u Tachova. V nedávné době byla uzavřena farma v Příkazech (okres Olomouc). V roce 2009 však došlo k významným událostem také na světové scéně. Například Izrael rozhoduje o zákazu celého kožešinového průmyslu, holandští poslanci schválili zákaz chovu norků (jimž předcházel zákaz chovu lišek i činčil), Dánsko přijalo zákaz chovu lišek. Nejčerstvější zpráva přišla minulý měsíc z Irska, kde místní vláda do svého programu zahrnula prosazení zákazu chovu kožešinových zvířat s tříletým přechodným obdobím.“ píše se mimo jiné v dopise.
Na happeningu, který Svoboda zvířat ke Světovému dni bez kožešin v Praze uspořádala, ochránci zveřejnili dojemnou výpověď jednoho z nich, který se před několika lety nechal potají zaměstnat na výše zmíněné farmě v Souměři, a také záběry týraných zvířat pořízené tajnou kamerou.
„V České republice v současné době existuje přibližně 6 větších farem s norky a liškami a dalších 6 větších farem s chovem činčil. Farmy se ale pomalu uzavírají – vzhledem k ekonomické nevýhodnosti chovů i k velké konkurenci z Číny,“ dodává Popp a pokračuje: „To, že se chov těchto zvířat stává prodělečným, je nebezpečné především pro zvířata samotná, chovatelé totiž například neposkytují zraněným zvířatům veterinární ošetření - z ekonomických důvodů. Také proto by měly státní orgány co nejdříve přistoupit k zákazu chovů těchto zvířat, jako je tomu již v mnoha evropských zemích,“ uzavírá Popp.
Podle průzkumu veřejného mínění agentury CVVM z roku 2006 (standardizované dotazníkové šetření probíhalo na reprezentativním vzorku 1 002 respondentů) většina občanů ČR nesouhlasí s chovem a zabíjením kožešinových zvířat. Se zabíjením zvířat pro kožešinu nesouhlasí 68 % dotázaných, 67 % respondentů se vyslovilo pro zákaz chovu kožešinových zvířat, se zákazem nesouhlasí 15 % respondentů.

Všechny dokumenty a další informace (včetně shrnutí světové legislativy) naleznete na webu www.protisrsti.cz (nebo www.svobodazvirat.cz).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz