Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Opencard: problém je nejen cena, ale i „slídilský potenciál“ karty

25. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Enormní a netransparentní náklady na zavedení opencard, které v uplynulých dnech odhalil audit, nejsou jediným problémem této multifunkční karty. Přílišnou „zvědavost“ karty kritizují ochránci soukromí a v petici adresované magistrátu požadují odpovědnější přístup k ochraně osobních údajů uživatelů.

Více než tisíc občanů podepsalo petici, která požaduje zavedení karty opencard, k jejímuž vydání a užití nebude nutné poskytovat osobní údaje za účelem zpracování v různých databázích, a jejíž vydání i užití bude nediskriminační. Lidé dále požadují výmaz všech osobních i uživatelských údajů a informací o držiteli běžné opencard z centrální evidence a databází po skončení platnosti karty a možnost vymazání osobních údajů občanů na jejich žádost. Iniciátor petice občanské sdružení Iuridicum Remedium (IuRe) předalo petici Magistrátu hlavního města Prahy 16. listopadu.

„Opencard má prý usnadnit Pražanům život. Aby toho bylo dosaženo, musí se však projekt vyznačovat odpovědnějším přístupem k ochraně osobních údajů. Stávající karta může být zneužita k plošnému sledování pohybu i dalších zvyklostí či chování Pražanů,“ vysvětluje Helena Svatošová z IuRe.

Riziko zneužití osobních údajů uložených v databázích projektu, se dá snížit především omezením množství zpracovávaných údajů na nejmenší nutnou míru. Tímto principem předběžné opatrnosti se řídí i požadavky IuRe. „Jako výsledek nátlaku IuRe magistrát loni zavedl anonymní verzi opencard, u níž ke zpracování osobních údajů nedochází. Její vydání je však oproti bezplatné kartě s osobními údaji zpoplatněno a využití karty jako tramvajenky (což je naprosto převažující důvod pořízení karty) je v případě anonymní verze o plných 1170 Kč za rok dražší,“ doplňuje Helena Svatošová. Stávající „anonymní“ opencard tedy nelze považovat za plnohodnotnou a cenově nediskriminující alternativu. Naopak staví právo na anonymní cestování a užívání služeb mezi placený luxusní nadstandard, což je nepřijatelné.

Souhlas se zpracováním osobních údajů v případě ročního předplatního kuponu na pražské MHD nelze považovat v situaci, kdy bezdůvodně neexistuje cenově srovnatelná alternativa bez zpracování osobních údajů, za svobodný, jak žádá zákon.

Plnohodnotnou a nediskriminační alternativou by mohla být karta, která by byla potištěna fotografií a jménem držitele karty, jakož i číslem karty. Tím by se zabránilo přenosnosti karty, která je častým argumentem zastánců vyšších cen „anonymních tramvajenek“. Zároveň by nebylo nutné osobní údaje držitelů těchto karet zpracovávat v jakýchkoli databázích, u kterých je vždy riziko zneužití, úniku či rozšíření původního účelu.

IuRe proto i nadále usiluje o zavedení cenově zcela rovnocenné verze opencard bez zpracovávání osobních údajů vydavatelem, která by nejen šetřila soukromí Pražanů ale v konečném důsledku i peníze, které jsou vydávány každoročně na správu celého systému. Podaná petice tedy požaduje:

(1) Zavedení multifunční karty opencard, pro jejíž vydání nebude nutné poskytovat osobní údaje a která bude vydávána za stejných, nediskriminujících podmínek, jako dosud vydávaná karta

(2) Výmaz všech osobních i uživatelských údajů a informací o držiteli běžné opencard z centrální evidence a databází po skončení platnosti karty.

(3) Dodržení povinnosti správce databází a umožnit výmaz uživatelských informací osob, které o to požádají.
Společně s peticí předali její iniciátoři příslušným radním také výzvu k jejímu projednání radou hl.m. Prahy. „Byli bychom rádi, kdyby se našimi požadavky rada vážně zabývala. Je to v zájmu práva na soukromí všech Pražanů,“ říká právník IuRe Jan Vobořil.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz