Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Transparency International k postupům na Vysoké škole finanční a správní v Praze

20. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Na TIC se obrátili svědci klientelistických praktik na Vysoké škole finanční a správní (VŠFS), o kterých pravdivě informovaly Hospodářské noviny a které
nyní vedení školy označuje za snůšku lží.

VŠFS umožňovala prominentům veřejného života (např. vlivné lobbistce Janě Marcové, pražským komunálním politikům Langmajerovi, Vodrážkovi, Klegovi, Hrdličkovi, Štrofovi a dalším) individuální studium ve zkrácených termínech, které svědčí buď o jejich výjimečném nadání, nebo o tom, že jim škola získání titulu na úkor kvality vzdělání vědomě usnadňovala. K urychlení studia prominentů na VŠFS přispívalo kromě krácení běžné délky studia také uznávání kreditů (zkoušek) získaných v rámci tzv. celoživotního vzdělávání.

TIC se dále dozvěděla, že smlouvy VŠFS se zahraničními studenty umožňují získání studijního víza v ČR i cizincům, kteří o studium ve skutečnosti nestojí a vůbec nesplňují studijní předpoklady. Přijatí studenti mají až půlroční odklad na doložení maturitního vysvědčení, škole stačí, že zaplatí školné. Ke studiu pak nemusí nastoupit, ale studijní vízum již mají.

Uvedené praktiky mají silný korupční potenciál a svědčí o tom, že poskytování vzdělání není v případě VŠFS vždy prioritou. Vyzýváme v této souvislosti Ministerstvo školství a zejména Akreditační komisi, aby prověřily zákonnost výhod, kterých se prominentům dostává, respektive iniciovaly legislativní změny, které takové jednání zřetelně postaví mimo zákon. TIC je připravena podílet se na přípravě změn, které pokoutné získávání titulů pod pláštíkem celoživotního vzdělávání a individuálního studia znemožní.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 11. 2009
21. 11. 2009
Pepa
21. 11. 2009
22. 11. 2009
22. 11. 2009
van
22. 11. 2009
van

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz