Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Umělci darovali předměty do benefiční aukce na záchranu starých a místních ovocných odrůd

20. 11. 2009 - BRNO [Econnect]

Již po sedmé se umělci z celé České republiky rozhodli pomoci přírodě a svá díla darovali do benefiční aukce Nadace Veronica. Předvánoční aukce uměleckých předmětů ve prospěch přírody se uskuteční 23. listopadu od 18 hodin v prostorách Nové radnice v Brně. Výtěžek z letošního ročníku je určen na záchranu starých a místních ovocných odrůd v Bílých Karpatech. Už od soboty 21. listopadu budou nabízená umělecká díla vystavena na Nové radnici. O víkendu si je zájemci mohou prohlédnout od 14 do 18 hodin, v pondělí pak už od 10 hodin až do vlastní aukce.

Na úspěšné předchozí ročníky naváže v pořadí již sedmá aukce Nadace Veronica. Benefiční aukce uměleckých děl se bude konat dne 23. listopadu od 18 hodin ve Sněmovním sále Nové radnice. Stejně jako v předchozích ročnících, budou na letošní aukci dražena díla renomovaných českých umělců. Pro představu lze uvést například Tomáše Císařovského, Dalibora Chatrného, Svatopluka Klimeše, Pavla Navrátila, Jana Steklíka, Miroslava Šnajdra, Vlastimila Zábranského nebo Olbrama Zoubka.

Do benefiční aukce věnovali svá díla také umělci z Bílých Karpat a blízkého regionu – např. výtvarníci ze Sdružení výtvarných umělců moravskoslovenského pomezí či pedagogové a studenti Uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti.

Katalog dražených děl najdete na www.aukceproprirodu.cz.

Tradice Benefiční aukce Nadace Veronica vznikla v roce 2003 jako snaha získat peníze na záchranu stoletého jedlobukového lesa. Výtěžek z aukcí byl každoročně pečlivě využit. V loňské aukci bylo vydraženo kolem sto třiceti děl za celkovou částku téměř 360 000 kč. Peníze získalo Sdružení Krajina z Počítek u Žďáru nad Sázavou, které je použilo na výkup několika cenných pozemků, například v přírodní rezervaci Niva Doubravy na Havlíčkobrodsku. O pozemky je nadále pečováno každoročním tradičním kosením.

Zisk z letošní aukce je určen na záchranu starých a místních ovocných druhů v Bílých Karpatech. Právě zde má ovocnářství dlouhou tradici, nyní ale začínají původní odrůdy mizet. Kvůli jejich zachování je v obci Hostětín již několik let budován ukázkový sad. Díky výtěžku z aukce bude umožněna výsadba dalších starých ovocných odrůd a péče o sad ekologickým způsobem. Ukázkový sad již nyní navštíví kolem 5000 lidí ročně.

Na večerní aukci navazuje od 25. listopadu do 16. prosince internetová aukce, do níž jsou zařazena i další díla. Internetovou aukci i podrobnější informace o letošní aukci, i jejích minulých ročnících, najdete na: www.aukceproprirodu.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz