Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nechejte svá auta doma, osedlejte svoje kola, radí Pražské matky

13. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

V Masarykově základní škole v Praze – Klánovicích včera vyvrcholila první etapa školního projektu uskutečňovaného v rámci programu hlavního města Prahy Bezpečné cesty do školy předáním dopravní studie zástupcům školy, starostovi městské části Praha – Klánovice a odboru dopravy Magistrátu hl. m. Prahy.

Program podporuje šetrnou a zdravou dopravu dětí do školy. Vychází z posuzování dopravní bezpečnosti v okolí školy samotnými dětmi. Na základě vytipovaných problematických míst v okolí školy a ve spolupráci s dětmi zpracoval dopravní projektant Ing. Josef Kocourek z ČVUT dopravní studii jako podklad pro další jednání s pražským magistrátem o zlepšení podmínek pro chodce a cyklisty v okolí školy. Součástí projektu je i dlouhodobější strategie podpory šetrné a zdravé dopravy dětí do školy – školní plán mobility.

Ve studii jsou navržena dopravní opatření pro zvýšení bezpečného dopravování dětí do školy pěšky, ale zejména na kole. „Jsem velmi potěšen, že se v Klánovicích opět rozvíjí cyklistika, která za mých mladých let v Klánovicích dominovala,“ prohlásil Ing. Jaroslav Losert, starosta MČ Klánovice. „Studie vychází z mapování nebezpečných míst, které provedli naši žáci se svými rodiči. Součástí výzkumu byl i dotazník, který zkoumal přání a očekávání pro přepravu dětí do školy. Výsledky ukázaly, že kolo má u nás zelenou, a tak jsme díky projektu posílili kapacitu pro parkování kol ve škole a zvýšili i zabezpečení škol proti krádeži prostřednictvím osobních čipů, které již dnes děti užívají pro výdej obědů,“ sdělila koordinátorka projektu Kateřina Hloušková, která se spolu s dětmi stará o další rozvoj projektu a dopravní výchovy ve škole. „Díky projektu jsme si pro naši školu vytvořili vlastní plán mobility a jeho součástí je i celoškolní soutěž třídních kolektivů Cesta kolem světa – za jak dlouho, která v průběhu celého školního roku bude pravidelně sledovat způsob přepravy dětí do školy. Za cestu, která proběhne jinak než automobilem budou přibývat kilometry a vyhrává třída, která Zemi obejde nejdříve,“ sdělili zástupci dětského parlamentu.

Školní projekty v rámci programu města Bezpečné cesty do školy podporující děti v tom, aby do školy chodily pěšky nebo jezdily na kole je výjimečný tím, že děti motivuje k zájmu o své okolí a věci veřejné. Seznamuje je aktivně s problematikou udržitelnosti dopravy a bezpečnosti a zapojuje je do rozhodování o charakteru – nejen – dopravního prostředí. „Každé dítě touží jezdit do školy na kole, být samostatné a podílet se na tom, jak bude vypadat prostředí, ve kterém žije. Program Bezpečné cesty do školy jim takový odpovědný a aktivní přístup ke svému okolí a ke svému životu umožňuje,“ tvrdí Jarmila Johnová z o.s. Pražské matky, které Bezpečné cesty na školách koordinuje.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz