Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

20 let svobody je také 20 let obnoveného skautingu

10. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

17. listopad je dnem boje za svobodu a demokracii a připomíná také sametovou revoluci ukončující totalitní režim potírající veškerá demokratická uskupení. Skauting v českých zemích byl jednou zakázán nacisty a dvakrát komunisty. Poslední zákaz přišel v roce 1970 a trval skoro 20 let. Hned v listopadu 1989 se skauti začali znovu organizovat a během několika týdnů obnovili svoji činnost.

„Řada skautů byla mezi lidmi, kteří s totalitou bojovali,“ připomíná Josef Výprachtický, dnešní starosta Junáka. „Totalitní režimy se vždy zaměřovaly na lidi nebo skupiny, které pro ně byly hrozbou z důvodů hodnot, jaké vyznávaly – hodnot jako férovost, čestnost, schopnost být pevný v názorech a žít v pravdě,“ dodává Výprachtický.

Během doby, kdy byl skauting zakázaný, skauti vzdorovali tím, že vyvíjeli činnost i přes zákaz samotný. Tím režimu jasně dávali najevo, jak k němu přistupují. Oddíly často existovaly pod hlavičkami jiných organizací, ale jejich činnost byla skautská – demokratická.

Už na přelomu 89. a 90. roku se začala obnovovat skautská střediska v mnoha městech v Čechách i na Moravě. Po letech zákazu byli skauti zase na začátku. „Ta doba byla opravdu dynamická, o vstup do skauta stálo velké množství lidí. Skauting měl ‚příchuť‘ roky zakázaného ovoce. Nejdůležitějším úkolem, který byl před námi, bylo přizpůsobit program potřebám současných mladých lidí. Díky práci mnoha vedoucích máme dnes inovovaný program, který zastává léty prověřené hodnoty – jako před 20 lety – ale nabízí aktivity atraktivní pro dnešní děti. Oddíly zažívají svá dobrodružství v moderních kulisách - využívají moderní techniku, trénují sociální dovednosti, hodně času věnují outdoorovým aktivitám,“ popisuje dnešní skauting Výprachtický.

„Musím říci, že mám velkou radost z toho, že řada skautů se zapojuje do iniciativ připomínající pád železné opony, jako je například Inventura demokracie, Nezapomeňte nebo Opona. Pomáhají tak nezapomenout na to, co jsme my museli zažít a naše děti už nemusí,“ dodává Výprachtický závěrem.

Skauting je dnes v celé republice již zavedenou značkou. Celkem existuje na 5.000 skautských oddílů a můžeme je najít téměř v každém městě. Skautské hnutí má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí. Neexistuje jen v Andoře, Číně, na Kubě, v Severní Koreji, Laosu a na Myanmaru – tam totiž vládnou totalitní režimy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz