Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jízdním kolem proti změně klimatu. Aktivista míří z Austrálie přes Prahu na světový summit do Kodaně

6. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

V sobotu dorazí do Prahy Kim Nguyen, cyklista přivážející silné poselství. Na svém kole vyrazil v srpnu loňského roku z australského Brisbane a přes celou Asii a Evropu míří na světový summit do dánské Kodaně. Na něm státy v prosinci rozhodnou, jak razantní bude postup proti klimatickým změnám. „Začněme každý sám u sebe,“ doporučuje Kim a říká: „Automobily jsou jedním z hlavních zdrojů oxidu uhličitého. Chceme-li zachránit životní podmínky na Zemi jak je známe dnes, musíme změnit své vzorce chování. Dopravním prostředkem budoucnosti je jízdní kolo.“

Kim Nguyen hned nabízí vyzkoušet, jak může taková změna vypadat. „Za každých tisíc kilometrů, které ujedu na kole, zkuste vykonat sto kilometrů cesty, kterou byste normálně jeli autem, jiným způsobem. Změna není tak obtížná, jak se zdá na první pohled. Pokud se k ní odhodlá dost lidí, bude pozitivní dopad na zemské klima značný,“ říká australský aktivista s tím, že v průmyslově vyspělých zemích vytváří automobilová doprava zhruba 35 % emisí skleníkových plynů.

Cyklista projel na své cestě řadou států a místních komunit, které jsou již dnes poškozeny klimatickými změnami. Celkem bude jeho cesta měřit na 25 tisíc kilometrů. Příběhy lidí postižených hurikány, záplavami či suchem chce přivézt osobně do Kodaně a apelovat na státníky, aby nebrali globální změny klimatu, které způsobuje člověk, na lehkou váhu. Ničivé přírodní anomálie by totiž podle předpovědí vědců do budoucna nemusely doléhat jen obyvatele vzdálených zemí, ale postihly by prakticky celý svět.

Australský aktivista věří, že právě jízdní kolo je symbolem změny životního stylu, která může zachránit svět před katastrofou. Proto vyhlásil na 6. prosinec, tedy pouhý den před zasedáním klimatického summitu, celosvětovou cyklistickou kampaň. Na desítkách míst všech kontinentů se v ten den odehrají cyklistické jízdy, které budou směřovat politikům jasné poselství, aby prosadili omezení produkce skleníkových plynů.

„Jsem vášnivý milovník cestování a stejně zásadní je pro mě také životní prostředí. Když jsem se dozvěděl o mezinárodní klimatické konferenci v Kodani, pomyslel jsem si, že to je skvělý způsob jak skloubit obě tyto mé vášně. Cesta mi umožňuje vidět kus světa, zároveň něco udělat pro zastavení klimatických změn a dopravovat se udržitelným způsobem,“ vysvětluje aktivista.

„Už několikrát jsem chtěl cestu vzdát,“ přiznává Kim, „například v Mongolsku, kde byly opravdu tvrdé podmínky, ale nakonec jsem to neudělal. Odradilo mě přesvědčení, že svým příkladem mohu změnit myšlení a životní styl spousty lidí. Navíc věřím, že cyklistická kampaň, kterou plánujeme na prosinec, přispěje k dobrému výsledku světového summitu,“ dodává.

Kim Nguyen přijíždí do Prahy na pozvání časopisu CarBusters a zdrží se čtyři dny. Ty chce využít na setkávání s lidmi, kteří se zabývají změnami klimatu a dopravou v České republice. Ubytování poskytl aktivistovi zdarma hotel Adria, který získal jako první v Praze ekoznačku „zelené květiny“ Evropské unie. Generální ředitel hotelu Adria Karel Doubek také věnuje Kimu Nguyenovi symbolický dárek, a to meloun ve tvaru zeměkoule vyřezaný přímo v hotelovém Restaurantu Triton s poselstvím, aby se ve světě neztratil. V úterý ráno pak Kim opustí Prahu a zamíří do Berlína. Cestou ke státním hranicím jej doprovodí peloton iniciativy Auto*Mat, která rovněž propaguje kolo jako dopravní prostředek budoucnosti.

K pelotonu, který bude odjíždět v úterý 10. listopadu v 11 hodin od hotelu Adria na Václavském náměstí, se může připojit kterýkoliv cyklista. Není přitom nutné dojet až do Německa, Kim Nguyen ocení i symbolický doprovod na pár kilometrů své cesty. Dosud Kima na kratší úseky jeho cesty podpořilo na 250 cyklistů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz