Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Varování pro ČEZ: uchazeči o stavbu Temelína se topí v problémech

30. 10. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Dnes vyprší termín přijímání nabídek do tendru, jímž společnost ČEZ hledá dodavatele pro výstavbu nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. Hnutí DUHA upozorňuje, že pravděpodobní zájemci o zakázku mají vážné problémy s jinými jadernými projekty. Třebaže seznam účastníků tendru nebyl zveřejněn, jeho podmínky může splnit jen několik firem. Přehled firem najdete v informačním listu na http://www.hnutiduha.cz/publikace/kdo_postavi_temelin_www.pdf.

Přehled hlavních problémů pravděpodobných účastníků tendru:

· Minulý týden francouzská firma Areva, dodavatel reaktorů EPR, oznámila další prodražení rozestavěného bloku ve finském Olkiluoto, tentokrát na 5,8 miliard eur. Cena se tak vyšplhala téměř na dvojnásobek původního rozpočtu, který počítal se třemi miliardami.

· Včera pak německý koncern RWE oznámil, že se nebude investorsky podílet na výstavbě jaderné elektrárny v bulharském Belene. Bulharská vláda vybrala jako dodavatele ruský Atomstrojexport, společnost RWE byla strategickým partnerem s 49% účastí. Důvodem pro vystoupení RWE z projektu byla ekonomická rizika plynoucí z neustálého růst nákladů ještě před zahájením výstavby. O celkovém osudu projektu rozhodne bulharská vláda v příštích měsících.

· Problémy má také zařízení nabízené firmou Westinghouse. Ve Spojených státech dosud reaktor AP-1000 nezískal licenci jaderného dozoru. Podle aktuálních informací dozor namítá, že konstrukce reaktoru není dostatečně odolná proti zemětřesení a silnému větru.

Karel Polanecký z Hnutí Duha řekl: „ČEZ jistě nezapomněl na prodražování Temelína v devadesátých letech. Dodavatelům jako je Atomstrojexport nebo Areva se rychle zvyšují náklady u všech evropských projektů, které se dostaly do pokročilé fáze. ČEZ by si měl dobře rozmyslet, jestli by sázka na obnovitelné zdroje neznamenala jistější investici. Navíc energetická efektivnost dává České republice nesrovnatelně větší možnosti: zvýšením energetické efektivity v průmyslu lze snížit naši spotřebu o ekvivalent dnešního Temelína.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz