Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

I přes špatné počasí pomáhali dobrovolníci mladým stromům

3. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Déšť a chladné počasí letos nečekaně brzy zastihly dobrovolníky na tradiční akci Dny pro olomoucký les, které každoročně pořádá Hnutí Duha Olomouc. I přes nepřízeň počasí věnovali dobrovolníci pomoci lesu dva dny. Jedno sobotní dopoledne v lesích na Jívové, druhý den pak nedaleko Svatého Kopečka u Olomouce.

Smyslem práce je ochránit mladé jedle bělokoré, které v českých lesích nejvíce ohrožuje přemnožená zvěř – především srnci, v některých oblastech také jeleni, daňci nebo mufloni.

Dokud nebudou mít myslivci legislativní povinnost udržovat stavy zvěře na úrovni, která nevede k poškozování lesa, je třeba listnaté dřeviny a jedli chránit uměle. Dobrovolníci používají koudel, přírodní lněný nebo konopný materiál, který účinně ochrání vrcholky mladých jedlí proti okusu zvěře na dobu vegetačního klidu a na jaře nebrání dalšímu růstu, protože se během roku přirozeně rozkládá.

Dobrovolníky doprovázel místní lesník s odborným výkladem a ukázkami přírodě blízkého hospodaření. Jednou z překážek vyššího uplatnění přírodě blízkého hospodaření – například vyššího podílu listnatých dřevin a jedle – jsou právě příliš vysoké stavy srnců, kteří mladé stromky doslova spásají.

Simona Horká z Hnutí DUHA Olomouc řekla: „Na Kopečku a u Jívové, stejně jako ve většině českých lesů stále převažují smrky. Přirozeně by zde však měly růst duby, buky a jedle. Přemnožená zvěř však tyto dřeviny hlavně v zimě intenzivně okusuje, proto s dobrovolníky už několik let chráníme mladé jedličky. Za léta práce už vidíme první výsledky. Odrostlé jedle vyšší než jeden a půl metru už srny neohrožují. Další pomoc dobrovolníků v budoucnu určitě uvítáme.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz