Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MFDF Jihlava letos ukáže, „Jak Češi hajlovali“

26. 10. 2009 - JIHLAVA [Econnect]

MFDF Jihlava představí ve zvláštní sekci dokumentární tvorbu z temného období česko-slovenských dějin – Protektorátu Čechy a Morava, od jehož zřízení uplynulo letos sedmdesát let. Sekce, čítající na tři desítky filmů, je jednoznačně nejucelenějším přehledem různých podob únikových či přímo kolaborantských dokumentů té doby, jaký byl v České republice kdy realizován.

Česká dokumentární tvorba z období Protektorátu je kapitolou filmových dějin, která je nejen diváky již dávno pozapomenuta, ale v mnoha případech i záměrně zapomínána samotnými tvůrci a historiky. Dramaturgie sekce však nesází na senzacechtivou notu či potenciální skandálnost. Cílem je představit publiku tehdejší dobu, viděnou objektivem dokumentární kamery, v co největší tematické i formální šíři a poskytnout těmto obrazům náležitý historický rámec a komentář. Sekce je rozčleněna do šesti, tematicky rozrůzněných bloků:

Blok DNY VŠEDNÍ A SVÁTEČNÍ představí protektorátní všednost např. reflexí péče o ženské tělo (oslavná Krása a síla těl Františka Rejlka, 1940), dovádění dětí ve školce (radostní Človíčkové v režii Karla Barocha, 1940), nebo – s postupující délkou války a tíhou jejích důsledků - výzvami k šetrnosti a sběru odpadků či kostí (hraný dokument Krysařův návrat zuřivého antisemity a odsouzeného kolaboranta Václava Binovce, 1944).

Blok USMĚVAVÁ PRÁCE se věnuje dělníkům a jejich postavení v Protektorátu. Průkopník českého dokumentu Jiří Lehovec natočil o dělnické práci snímek, který dal tomuto bloku název, v roce 1942. Uvedena bude i trojice snímků legendy české kinematografie Jiřího Krejčíka (Naši havíři, 1943, V hlubinách země, 1944, Zdař bůh, hoši!, 1944).

Program nazvaný KURATORIUM ilustruje snahu tehdejšího ministra školství a lidové osvěty o vybudování protektorátní organizace pro mladé „Kuratorium mládeže“, jejíž propagace se promítla do řady dokumentů a osvětových týdeníků (např. Nový život mládeže v režii Viktora Moravce). Uveden bude i hraný dokument o životě chovanců polepšovny Dům za městem Waltera Senta (1942), ve kterém se ve vedlejší roli objevil i později populární „strýček Jedlička“.

PROPAGANDA A TEROR představí čistě propagandistické snímky, nebo filmy reflektující výkon okupační moci. Uveden bude např. materiál o destrukci Lidic Lidice, česká ves, který pro dobový týdeník Aktualita natočil kameraman a filmový teoretik Jan Kučera s avantgardním tvůrcem Čeňkem Zahradníčkem. Nebo snímek Karla Pečeného a Kurta Gerrona Terezín o spokojeném životě v terezínském ghettu.

Pátý blok připomene tvorbu protektorátní centralizované filmové výrobny PRAGFILM. V její produkci natočil i Karel Plicka (autor oceňovaného filmu Zem spieva) snímek Chebsko značně poplatný bezstarostné a idylizující estetice společnosti. Uveden bude také film šéfa kulturního odboru Pragfilmu Kurta Rupliho Johann Gregor Mendel, oslavující nacistickou genetiku.

Šestý blok JIHLAVA POD HÁKOVÝM KŘÍŽEM vzniká ve spolupráci s Jiřím Vybíhalem, autorem stejnojmenné knihy, která den po dni rekonstruuje protektorátní život Jihlavy. Autor osobně okomentuje snímky nalezené v Národním filmovém archívu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz