Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Titul Strom roku 2009 opět získala lípa

22. 10. 2009 - BRNO [Econnect]

Osmý ročník oblíbené celostátní ankety Strom roku 2009, kterou pořádá Nadace Partnerství, zná od čtvrtečního večera svého vítěze. Nejsympatičtějším stromem se již po čtvrté za sebou stala lípa, a to Kotelská lípa z Libereckého kraje. Druhé místo obsadila Mladějovická lípa, na třetí příčce se umístil Kladrubský dub. Slavnostní vyhlášení proběhlo na Koncertě pro stromy, kde zazpívala Marta Kubišová.

Tisíciletá lípa rostoucí v osadě Kotel nedaleko Osečné obdržela díky rozsáhlé kampani občanského sdružení Naše Podještědí přes 11 tisíc hlasů. Kotelští získali pro „svůj“ strom zejména příznivce z okolních obcí a škol. Na hlasovací archy se však podepisovali také čtenáři Krajské vědecké knihovny v Liberci či zákazníci Podještědského knihkupectví. Dana Jadrná, předsedkyně sdružení bojujícího proti těžbě uranu v Podještědí, převzala 22. října na Koncertě pro stromy vítězný titul a šek na ošetření lípy na jaře roku 2010. „Za svým vítězstvím si Kotelská lípa tvrdě šla. Od samého začátku ankety se držela v jejím čele, což svědčí hlavně o nadšení a skvělé kampani jejích navrhovatelů," uvedla Adéla Badáňová z Nadace Partnerství. Druhou příčku obsadila Mladějovická lípa se zaslouženým počtem 7 805 hlasů, třetí se s 6 387 hlasy umístil památný dub rostoucí nedaleko benediktinského kláštera v Kladrubech.

Hlasování v anketě Strom roku je zpoplatněno a jeho výtěžek směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu stromů. „Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, tak obrazně řečeno zasadil další strom," vysvětlila Badáňová. „V letošním ročníku se podařilo vybrat plných 170 tisíc korun, které budou rozděleny mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," doplnila Magdaléna Dobišová ze společnosti Skanska. Každoročně tak díky anketě vyrostou desítky nových alejí nebo stovky stromů v areálech škol a obecních parcích.

V anketě Strom roku však nejde pouze o získaní vítězného titulu. Pozornost si zaslouží také příběhy finálových stromů. Pod prastarou Mladějovickou lípou si údajně odpočinul Prokop Holý, když v roce 1430 procházel se svými vojsky krajem. Kladrubský dub v osmdesátých letech neunikl pozornosti Jiřího Čechury a jeho mladých přírodovědců, kteří o tento strom pečují až doposud. Zlámanská oskeruše a Kamenická lípa se staly symbolem své obce, pod Lípou v Maršově se skrývá vzkaz pro budoucí generace. „Cílem ankety je v neposlední řadě upozornit na krásné a zajímavé stromy, které mnohdy úzce souvisí s životem určité skupiny lidí, s historií obce, ale i celé naší země," dodala na závěr Adéla Badáňová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz