Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Školáci připravují oslavy Světového dne ochrany klimatu

16. 10. 2009 - BRNO [Econnect]

Nejméně ve 12 školách Zlínského kraje bude tento týden probíhat klimatická kampaň. Jejím cílem je upozornit na důležitost ochrany klimatu a na možnosti, které můžeme jako jednotlivci pro úsporu energie a CO2 udělat. Klimatickou kampaň připravují žáci a studenti jako svůj soutěžní úkol v celokrajské soutěži Zlínská CO2 liga, kterou organizuje Ekologický institut Veronica. Tato soutěž probíhá již od dubna a příprava kampaně je jejím hlavním úkolem.

V rámci kampaně žáci organizují vzdělávací i zábavné aktivity o klimatu, besedy, ankety, nástěnky, plakáty – pro své spolužáky nebo i pro širokou veřejnost. Chtějí je informovat o tom, jak svou každodenní činností i oni osobně přispívají ke globálním klimatickým změnám – a co proti tomu mohou dělat. Kde hledat úspory energie, jak ovlivnit produkci CO2 svými každodenními návyky, svým chováním, způsobem svícení a topení, dopravou, způsobem stravování či oblékání.

„Chceme žákům ukázat, že k ochraně klimatu může přispět každý a není to tak těžké“, říká organizátorka soutěže, Hana Machů. „Při soutěži si žáci uvědomí, že všechno souvisí se vším a že i oni osobně mohou přispět k ochraně klimatu. Dozví se, jak souvisí jejich cesta do školy s táním ledovců v Antarktidě, nekvalitní okna ve škole či doma se záplavami v Bangladéši či jak souvisí přehrávání jejich oblíbeného CD s rozšiřováním světových pouští. A samozřejmě se dozví také to, co s tím mohou dělat. Jejich úkolem potom je zprostředkovat v klimatické kampani tyto informace spolužákům a veřejnosti“.

Vyvrcholením soutěže bude „Den bez CO2“ - praktický pokus o „nulovou produkci CO2“, kdy se soutěžící zkusí v praxi chovat tak, aby minimalizovali svoji spotřebu energie a produkci CO2. Společně potom vyhodnotí svůj přínos pro klima – množství uspořeného CO2.

Klimatická kampaň probíhá jako příprava na Světový den ochrany klimatu, který letos připadl na sobotu 24. října a probíhá v rámci celosvětové kampaně „350.org“. Tento den se spojí veřejnost celého světa, aby volala po razantní akci, která sníží koncentraci CO2 pod 350 ppm.

Proč 350? Toto číslo udává koncentraci oxidu uhličitého CO2 v ovzduší (měřeno v množství částic v milionu, ppm), která je vědci považována za horní hranici zabezpečující udržení stabilního klimatu, kdy se vyhneme nejhorším dopadům klimatických změn. Současná koncentrace již bohužel tuto hodnotu překročila (386 ppm) a nadále se zvyšuje.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz