Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Moderní budovy sníží účty domácností a zpomalí klimatické změny

15. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

Široká koalice nevládních organizací na včerejší konferenci v Evropském parlamentu v Bruselu jedním hlasem vyzvala Evropskou unii a zástupce členských států k rychlému schválení ambiciózních politik pro snižování poptávky po energii v budovách. Pouze na topení a klimatizaci spotřebují domácnosti v EU více jak čtvrtinu veškeré energie spotřebované v Evropské unii.

Na konferenci v Bruselu byl představen Manifest s názvem „Příjemná obydlí s dobrým vybavením“ (Warm homes, cool products). Manifest bude v následujících měsících sloužit jako podklad pro diskusi o využití obrovského potenciálu politiky energetické účinnosti v EU.

Evropská unie právě jedná o vylepšení platné směrnice o energetické náročnosti budov, která prozatím nepřinesla významnější zlepšení. Přepracovaná směrnice o energetické náročnosti budov by měla zajistit, aby všechny nově stavěné budovy byly energeticky nulové, tzn. aby produkovaly nejméně tolik energie, kolik samy spotřebují.

„Drtivá většina stávajících budov je špatně izolovaná a využívá neúčinné systémy vytápění a chlazení. Postavit nízkoenergetický nebo pasivní dům přitom není o mnoho dražší než standardní dům. Domácnostem to navíc přinese každoroční výrazné úspory na vytápění,“ řekl Ondřej Rut ze Zeleného kruhu.

Kromě legislativy o budovách jedná EU o energetických standardech zařízení pro ohřev a klimatizaci. Připravuje také nový Akční plán pro energetickou účinnost, který má nahradit platný Akční plán z roku 2006.

Manifest „Příjemná obydlí s dobrým vybavením“ podpořili i čtyři poslanci Evropského parlamentu ze čtyř politických frakcí.(4) K podpoře manifestu budou vyzváni i čeští europoslanci. Kompletní manifest „Příjemná obydlí s dobrým vybavením“ v českém jazyce:
http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/cool-products-manifesto-cz.pdf.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz