Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Proces posuzování vlivů za životní prostředí je stále nedostatečný

8. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

Česká republika čelí mnoha žalobám. Jedna z nich kritizuje nedostatečnou možnost veřejnosti dosáhnout soudní ochrany svých
práv. Na základě této žaloby měla být přijata legislativní změna, která by současný stav zlepšila. Místo toho však dnes senátoři schválili novelizaci, která situaci naopak výrazně zhoršuje.

Na nedostatečnou možnost veřejnosti bránit svá práva před soudem v řízeních o posuzování vlivů na životní prostředí nás Evropská komise upozorňovala již před několika lety. Nic se však nestalo, k nápravě ze strany České republiky nedošlo. Na konci září 2009 byla proto na Českou republiku podána žaloba u Evropského soudního dvora.

Ve snaze řešit tuto situaci bylo předloženo několik návrhů na změnu zákonné úpravy. Dnes dopoledne však byla přijata úprava, která možnost požadovat ochranu svých práv před nestranným a nezávislým soudem nijak nerozšiřuje. Naopak, současný stav ještě zhoršuje. V zákoně o posuzování vlivů na životní prostředí byl totiž nově vyloučen tzv. odkladný účinek žalob.

Vyloučení tohoto prostředku znamená, že přestože v budoucnu napadnete určité rozhodnutí před soudem, tento váš krok nebude mít žádný vliv na možnost vykonávat oprávnění, která z tohoto rozhodnutí vyplývají. Jinými slovy, ve skutečnosti se bude dále postupovat podle rozhodnutí, jejichž zákonnost byla napadena. Co z toho může v praxi vyplývat, vysvětluje právnička Zeleného
kruhu, Petra Humlíčková: "Představte si, že na základě rozhodnutí stavebního úřadu vyroste ve vašem těsném sousedství velká fabrika. I když se třeba v budoucnu ukáže, že rozhodnutí, které její výstavbu umožnilo, bylo vydáno v rozporu se zákonem (např. proto, že továrna způsobuje nadměrnou zátěž pro místní životní prostředí), továrna bude mezitím dokončena a zprovozněna. V souvislosti s její výstavbou a provozem však mohou vzniknout nenahraditelné škody. Právě těm má zabránit tzv. odkladný účinek žaloby, který byl však dnes rozhodnutím senátorů v těchto případech vyloučen."

Dnešní rozhodnutí Senátu významně poškozuje k základní principy fungujícího právního státu - právní jistotu. Nepřispěje ani ke kultivaci právního prostředí. Každý totiž bude od dneška vědět, že pokud se mu podaří dosáhnout rozhodnutí, má vyhráno. Toto rozhodnutí je totiž fakticky soudně nepřezkoumatelné.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz