Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Koniklec opět pomáhá jírovcům

12. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

Ochránci přírody z Ekocentra Koniklec již dvanáctý podzim provádějí sběr listí jírovce maďalu (známějšího jako kaštan) napadeného klíněnkou jírovcovou. Je to jedna z jednodušších metod, jak stromům od klíněnky pomoci. Proto se do tohoto boje může zapojit prakticky každý.

V posledních letech jírovcům takto pomáhají i dobrovolníci, jejichž účast zprostředkovává Fórum Dárců. Jedná se o zaměstnance různých firem, které zaměstnavatel na jeden den uvolní z práce, aby se mohli zapojit do činnosti některé neziskové organizace. Letos se akce zúčastnilo téměř 50 dobrovolníků, kterým se podařilo odstranit z vnitrobloků na Praze 2 a Praze 3 300 pytlů napadeného listí.

Protože sběr listí je nutné provádět opakovaně (za sezónu se vylíhne 3 -- 5 generací škůdce), Ekocentrum Koniklec se svém snažení neustává. 20. října -- na mezinárodní Den stromů -- se plánuje poslední dobrovolnický den a pak už vezmou práci do svých rukou pracovníci Ekocentra.

Nezanedbatelný podíl na potlačování klíněnky mají ale i občané. Mohou si totiž na 33 místech v Praze vyzvednout speciální papírové pytle a do těch pak plnit listí jírovců, které rostou v jejich okolí. Odvoz k likvidaci zajistí při množství do pěti pytlů svozová společnost zajišťující svoz komunálního odpadu. Stačí pouze naplněné pytle nechat před vchodem do domu.

Existují samozřejmě i další způsoby, jak stromům pomoci. Patří mezi ně zálivka především na jaře a v suchých obdobích roku, zvětšení životního prostoru stromu a kypření půdy, chemická ochrana proti klíněnce apod. Více o této problematice se dozvíte na http://klinenka.unas.cz nebo v Ekocentru Koniklec ve Chvalově ulici 11 na Praze 3. Ve středu od 10 do 15 h je Vám zde k dispozici přímo koordinátorka projektu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz