Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobročinný obchod Buťi funguje již tři týdny

5. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

Buťi – Dobrý obchod Českého západu funguje ve Veleslavínově ulici 7 v Plzni již tři týdny a za tu dobu si získal už své první stálé zákazníky, dárce i dobrovolníky. Lidé zde mohou nakupovat nejen použité věci, ale také výrobky chráněných dílen a mnichů z klášterů v Novém Dvoře a francouzském Sept-Fons. Výtěžek tohoto v západních Čechách ojedinělého obchodu putuje zcela na dobročinné účely - na vzdělávání, zaměstnávání, volnočasové programy a další aktivity občanského sdružení Český západ, které působí v sociálně vyloučených lokalitách v Dobré Vodě a okolí na Karlovarsku.

„Naši zákazníci u nás mohou nakoupit dárky pro své blízké nebo použité oblečení, obuv, módní doplňky, knihy, hudbu, filmy, sklo, porcelán, umělecké předměty či drobné bytové doplňky. V Buťi dále nabízíme originální výrobky naší textilní dílny, kde pracují romské ženy z Dobré Vody. Sortiment zahrnuje tašky, kapsáře a zástěry. Prodáváme také hořčici a krémy od bratří trapistů z kláštera v Novém Dvoře, kávu a více než třicet druhů marmelád od mnichů z francouzského kláštera v Sept-Fons. Velký zájem je také o svíčky a filcované šperky z chráněné dílny občanského sdružení Ledovec, kde pracují lidé s duševním onemocněním,” představuje nabídku obchodu jeho koordinátorka Iva Pšeničková.

Dobročinný obchod Buťi získává většinu svého zboží od dárců z řad veřejnosti, kteří ho mohou přinášet do obchodu od pondělí do soboty v jeho otevírací době. Věci by měly být čisté a nepoškozené, nepřijímá se elektronika a elektrické spotřebiče. „Máme radost z množství lidí, kteří nám nosí věci, které již nepotřebují. Často se přijdou do obchodu nejdříve jen podívat a druhý den se vrátí s taškou plnou věcí. Všech těchto darů si moc vážíme a všem dárcům velice děkujeme,“ pochvaluje si Iva Pšeničková.

S provozem obchodu Buťi pomáhají i první dobrovolníci. „Zatím jsou to samé dívky a ženy, které nám pomáhají zvláště s prodejem, třízením zboží a jeho oceněním. Jedna z nich si hledá například v Plzni práci, nikoho tu nezná a nechce sedět jen doma. A tak přišla, aby poznala nové lidi a dělala něco smysluplného. Nyní chodí pomáhat do obchodu již pravidelně a zaučuje i nové dobrovolníky. Podobné motivy mají i další dobrovolnice, z nichž jedna je studentka střední školy, další zas velmi aktivní seniorka. Přihlásilo se nám už i několik maminek na mateřské dovolené,“ popisuje Iva Pšeničková, která doplňuje, že přijít pomoci mohou nejen studenti nebo nezaměstnaní, ale také maminky na mateřské dovolené nebo senioři.

Podobné obchody jako je Buťi jsou v zahraničí známé pod názvem „charity shops“ a fungují tam již přes šedesát let. Různé neziskové organizace tímto způsobem získávají finance pro svoji činnost. „Našim zákazníkům chceme nabízet nakupování, které má smysl. Naším mottem je „Radost na dvakrát“, což představuje radost z darování i nákupu. Byli bychom rádi, aby se k nám lidé rádi vraceli a nacházeli u nás to, co jinde nekoupí, a to může být myšleno doslova i přeneseně. Na zákazníky čeká v Buťi nejen pohodlné křesílko, ale často i velmi originální zboží, protože kde jinde koupíte například knihu „Sto rad traktoristovi,“ láká do dobročinného obchodu Iva Pšeničková. Kontakt: BUŤI – Dobrý obchod Českého západu, Veleslavínova 7, 301 00 Plzeň, tel.: 602 663 578, info@buti.cz, www.buti.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz