Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

SciDev.Net: Žíznivé eukalypty v Keni musí pryč

2. 10. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Zemědělci v centrální Keni kácejí na vodu náročné eukalypty rostoucí v blízkosti vodních zdrojů. Chtějí tak splnit požadavky vládní směrnice o šetření s vodou, kterou vydal ministr životního prostředí John Michuki před třemi měsíci ve snaze zmírnit dopady sucha, píše server SciDev.Net.

Blahovičník byl u zemědělců oblíbený především pro svůj rychlý růst. Na druhou stranu ale svými vysokými nároky na vodu ohrožuje zdroje pitné vody i biologickou rozmanitost. Nyní jsou proto stromy rostoucí do 30 metrů od řek, potoků, studen a další vodních zdrojů nekompromisně káceny.

"Souhlasíme s tím, že pěstování eukalyptů v blízkosti vodních zdrojů přispělo k vysychání vodních zdrojů, a proto je odstraňujeme," říká Joseck Gatitu, farmář z oblasti Kamune v centrální Keni, který pokácel 15 stromů v blízkosti potoka, který již téměř vyschl.

James Gitonga z keňské lesní služby, vysvětluje, že ačkoli byly blahovičníky pro zemědělce zdrojem příjmů, nedávné rychlé vysazování druhů Eucalyptus grandis a Eucalyptus camaldulensis, dvou rychle rostoucích dřevin, které byly do Keni přineseny z Jižní Afriky teprve před sedmi lety, je hrozbou pro životní prostředí.

"Stromy byly vysazovány ve velkém počtu, a to i v blízkosti řek nebo bažin. Jejich obrovská spotřeba vody značně přispěla k vyčerpání vody, zejména během současného sucha," říká Gitonga.

James Gathage, poradce pro lesnictví, říká, že Keňa také potřebuje politiku, na jejímž základě mohou zemědělci pěstovat stromy, aniž by tím ohrožovali zásoby vody.

Podle článku "Thirsty eucalyptus trees get the chop in Kenya" autora Maina Waruruvydaného na serveru SciDev.Net dne 30. 9. 2009.


Zdeňka Vítková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz