Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do bývalé Sněmovny národů se vrátí Parlament

25. 9. 2009 - PRAHA [Econnect]

Jak současnou globální krizi a s ní spojenou příležitost „proměny“ světa vnímáte? Jak se do vašich profesí i do vašeho osobního života současná krize promítá? Dochází podle vás k proměně vědomí lidí? Vzniká nová kultura? Jak si představujete budoucnost? Čtrnáct odborníků rozličných oborů a profesí přednese v rámci projektu fóra „Parlamentu budoucnosti“ své příspěvky a odpoví na tyto otázky reagující na současnou celosvětovou hospodářskou (a dle mnohých i duchovní) krizi.

I v reakci na často banální a bezpředmětné diskuse v Poslanecké sněmovně využili pořadatelé divadelního festivalu 4+4 dny v pohybu dočasného zázemí v budově bývalého Federálního shromáždění a nabízejí vlastní vizi konstruktivní rozpravy. Ta se za účasti renomovaných diskutérů bude týkat palčivých otázek přítomnosti a výzev pro další desetiletí. Aktuálnost Parlamentu budoucnosti, který zasedne v bývalé Sněmovně národů „Federálu“, dnes již nové budovy Národního muzea, ve středu 14. října od 17 hodin, ilustruje už jeho podtitul: Krize jako šance.

„Trochu jsme se nechali inspirovat prostředím bývalého Federálu. Ale hlavně cítíme kolem sebe potřebu veřejně diskutovat o závažných věcech, které zapadají kvůli záplavě často účelově šířeného komunikačního balastu,“ vysvětluje autorka site specific projektu „Místa činu“ Denisa Václavová ze sdružení Čtyři dny, které je organizátorem festivalu 4+4 dny v pohybu. „Program fóra jsme sestavili i tak, aby v něm rezonovala témata související se stávající ekonomickou krizí a dlouhotrvající krizí hodnot. Zároveň chceme na problematiku nazírat z hlediska různých oborů od ekologie, přes ekonomiku, etiku, sociologii, psychologii až po hledisko kultury, umění a historie.“

Akce bude bezplatně přístupná pro nejširší veřejnost. Seznam mluvčích, položené otázky a další informace na www.ctyridny.cz.

Mezi osobnostmi, které doposud přislíbily svou účast, jsou ředitel Hnutí Duha Petr Machálek, který zhodnotí současné ekologické výzvy ve svém příspěvku s názvem „Klimatické změny jako šance ke změně našeho přístupu i přemýšlení o světě“ či Jan Rovenský z Greenpeace se svou „Výzvou Kodaňské konference o změně klimatu“. Člen NERVu a hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček si položí otázku: „Je po bouři? A poučili jsme se?“ a Naďa Johanisová, jedna ze zakladatelek Trastu pro ekonomiku a společnost, se zamyslí nad tématem „Ekonomická demokracie: význam místa a měřítka“. Na problematiku obnovitelné energetiky se zaměří Milan Smrž, historik umění Jiří Zemánek věnuje svůj vymezený čas závažné otázce „Co znamená být lidskou bytostí v 21. století?“, zatímco politický analytik Jiří Pehe probere příčiny a dopady současné globální krize. Chybět nebude ani pohled na proměnu kultury, který zprostředkuje ředitel Národního divadla Ondřej Černý a jeho „Sveřepost tázání a uměřenost konání" nebo Alexandra Brabcová ve svém projevu na téma „Soumrak institucí tak jak je známe?“. Spirituální krizi se bude věnovat Patricie Anzari či Radomil Hradil, který zmapuje „Globální krizi jako krizi identity člověka“. Kurátoři a aktivní umělci Vít Havránek, Jiří Skála a Tomáš Vaněk připravují příspěvek s mnohoznačným názvem „Stěhování“ a slovenský výtvarník Boris Ondreička se přidá s „Maklérem a láskou“.

Parlament budoucnosti je součástí site specific projektu „Místa činu“ ušitého „Federálu“ na míru a zahrnujícího rozličné performance, koncerty, nebo přednášky o architektuře. V úterý 13. října se ve Sněmovně národů uskuteční unikátní hudebně-vizuální projekt autorské trojice Vladimír 518, Ondřej Anděra a David Vrbík s názvem „SPAM – Karel Gott Prager“. Hudební múzy přivede do Federálu 10. října také kapela Please The Trees, jejichž emotivní alternativní rock patří určitě k tomu nejlepšímu, co lze v českých luzích a hájích aktuálně slyšet.

K originálním akcím patří bezesporu street artový projekt „Here Whilst We Walk“ brazilského umělce Gustava Ciríaca a německé performerky Andrei Sonnberg. Mlčenlivá procházka malé, dvacetičlenné skupiny obehnané elastickým pásem, nabídne účastníkům možnost znovuobjevit známá i zapomenutá místa metropole. Jednoduché, všední věci získají na této procházce úplně nový význam.

Unikátní performanci adaptovanou na prostory schodiště budovy Federálního shromáždění přiveze známý český výtvarník Ján Mančuška. Česká premiéra inscenace „Neviditelný – Hraní v sekvencích“ se uskuteční 16. října.

Aby se návštěvníci mohli z různých úhlů pohledu seznámit s historií a architekturou budovy, připravili organizátoři sérii komentovaných prohlídek, jichž se ujmou přední historici a teoretici umění a architektury.

Tematická diskuze bude věnována kontroverznímu architektu Karlu Pragerovi, kontextu doby, v níž tvořil, jeho realizovaným i nerealizovaným projektům, konceptům a jeho odkazu pro 21. století. Další přednášky přiblíží život a dílo dvou jeho vrstevníků, významných osobností starší generace architektů, jejichž práce dnes upadají v zapomnění - Vladimíra Dědečka a Ivana Matušíka, který mnohokrát úspěšně navázal na kvality moderní evropské a světové architektury.

„Redefinovat Federál“ a svést souboj těla se slovem se chystá Ondřej David. Foyer budovy bude patřit „Lidové utopii“ instalaci Anetty Mony Chisy, která prostřednictvím uměleckých a archivních videí reflektuje pozůstatky naší komunistické minulosti a procesy transformace společnosti k neo-liberálnímu zřízení. Venku se pak návštěvníci mohou těšit také na nový socio-politický street artový projekt Richard Wiesnera „Videomobil“. Každý den hodinu před začátkem programu bude pro návštěvníky otevírat Umělecký bar Federál Krištofa Kintery a tvůrčí skupiny jednotka/unit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz