Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Happening upozorňuje papeže na diskriminaci jiných sexuálních menšin

24. 9. 2009 - BRNO [Econnect]

Na sobotu 26. září, tj. v předvečer návštěvy papeže Benedikta XVI. v Brně, se gay a lesbické brněnské organizace rozhodly uspořádat netradiční happening s názvem Pusa pro papeže. Součástí bude apel za lidská práva adresovaný hlavě římsko-katolické církve a symbolický polibek na zdůraznění obecné výzvy k lásce k bližnímu.

Otevřeným dopisem adresovaným Svatému Otci organizátoři chtějí upozornit na diskriminaci gay, lesbických, bisexuálních a transsexuálních osob v mnoha částech světa a také v rámci římskokatolické církve a vyzvat papeže i ostatní katolíky k toleranci a otevřenosti.

Svůj dopis podpoří argumentací z bible, neboť jsou přesvědčeni, že ve slovech Ježíše Nazaretského bychom našli málo odsudků jiné sexuální orientace, naopak převažují příklady přijímání těch, které okolní společnost vylučovala. Netolerantní pasáže Starého i Nového zákona by tvůrci této výzvy rádi viděli ve světle nových interpretací, stejně jako tomu bylo v případě obhajoby otroctví, která je dnes již mezi křesťany nepřijatelná.

"Ježíš rozhodně nevyzývá k diskriminaci nebo odsouzení, neboť se zastával všech, i těch nejmenších a vyloučených, a právě mezi ně gayové, lesby i další lidé s jinou sexualitou patří", vyjmenovává důvody veřejné výzvy Jolana Navrátilová.

Také v České republice žije mnoho lidí s jinou sexuální orientací, kteří se hlásí ke katolickému vyznání, a tito lidé často přiznávají, že se potýkají s problémy a někdy i odsouzením právě v rámci církevního společenství. Někteří nedokáží přijímat sebe sama v konfrontaci s dogmaty církve a očekávaným zavržením. Ale zkušenosti těch, kteří coming-out v církvích provedli (jsou z českých evangelických církví a skupin a také ze zahraničí), hovoří ve prospěch vzájemného obohacování identity člověka coby gaye i křesťana. Napovídají, že nejlepším a nejlidštějším řešením je právě přijímání druhého a podaná ruka: ovšem ne tím, že se jiná sexualita popírá nebo se nabádá k jejímu "léčení".

"K otevřenosti chceme vyzvat i účastníky nedělní mše, kterou bude papež Benedikt XVI. sloužit na tuřanském letišti, a obecně celou křesťanskou veřejnost", upřesňují své motivy organizátoři. Právě k podpoře vzájemné lásky si účastníci happeningu vymění symbolické polibky -- k čemuž vyzvou také okolostojící.

Organizátoři jsou rovněž přesvědčeni, že papež by měl ve 21. století podporovat také otevřenější debatu o sexu a sexualitě a například napodobit jiné světové náboženské vůdce v postoji k bezpečnému sexu (včetně kondomů), který pomůže zabránit lidskému utrpení.

Text dopisu bude přečten v sobotu 26. 9. v 18.00 na Náměstí Svobody v Brně.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

4. 11. 2009
5. 1. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz