Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iva Bittová zahájí za několik dní festival Struny podzimu

18. 9. 2009 - PRAHA [Econnect]

Slavnostní zahájení letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu patří houslistce, zpěvačce a skladatelce Ivě Bittové. Všestranná umělkyně, která patří k častým hvězdám programu festivalu od jeho prvních ročníků, představí 22. září ve Stavovském divadle originální retrospektivní program připravený přímo na míru Strunám podzimu. Ivu Bittovou, jež si pohrává se všemožnými žánry a styly, doprovodí Pražská komorní filharmonie (PKF) v čele s dirigentem Jakubem Hrůšou. Po jejím boku ale vystoupí řada dalších hostů.

Publikum se tak může těšit na Vladimíra Václavka, Jaromíra Honzáka, Miloše Dvořáčka, Davida Dorůžku nebo Miroslava Hloucala. „Iva Bittová patří v mezinárodním kontextu k nejvýraznějším osobnostem české hudební scény. Velice si vážím toho, že zahájení letošního ročníku festivalu patří právě Ivě Bittové, která pro nás připravila výjimečný program,“ dodává Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Iva Bittová se představí v nejrůznějších hudebních polohách. Zatímco v první části programu za doprovodu PKF a výše uvedených hostů zavede posluchače dvacet let zpět a zazní známé skladby jako Morning song – Peřiny, Paraskeva, Uspávanka na text Jana Skácela, Zapískej či Elida, druhá část večera se ponese ve vážnějším duchu. Iva Bittová přednese společně s PKF hebrejskou melodii Kaddish Maurice Ravela, díla Vladimíra Godára Majkomašmalon a Uspávanky či Vokalízu Sergeje Rachmaninova. Ve Stavovském divadle nemůže chybět W. A. Mozart, jehož tvorba bude zastoupena árií Donny Elvíry „Mi Tradi“ z opery Don Giovanni. Speciálně pro toto vystoupení Iva Bittová nastudovala árii Mařenky z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany „Kdybych se co takového o tobě dozvěděla“. „Opera Prodaná nevěsta byla jedna z prvních, ve které jsem účinkovala již ve svých 8 letech v Divadle Zdeňka Nejedlého v Opavě, v jehož orchestru hrál můj tatínek Koloman Bitto na kontrabas a kde i moje maminka Ludmila příležitostně zpívala ve sboru. Dětské role mi umožnily nahlédnout do tajemství jak opery, tak činohry a provázely mě vlastně celým dospíváním a opět se mi vrací v mé tvorbě v době zralosti...,“ dodává Iva Bittová.

Na přípravách programu zahajovacího večera se společně s Ivou Bittovou a uměleckým ředitelem festivalu Markem Vrabcem podíleli i hudebník a producent Petr Ostrouchov a jazzová pianistka Beata Hlavenková, kteří se ujali aranžmá. Známé skladby Ivy Bittové se tak objeví v nové instrumentaci. Koncert se koná pod záštitou Václava Havla.

Iva Bittová celou kariéru kráčí napříč hudebními žánry a patří k nepřehlédnutelným osobnostem české hudební scény. Koncert na Strunách podzimu je jakýmsi ohlédnutím za její dosavadní kariérou. Iva Bittová na sebe upozornila ještě jako studentka rolí Eržiky v Baladě pro banditu. Od té doby během své hudební dráhy prošla mnoha žánry od alternativy přes experimentální jazz a rock až k hostování v opeře (Donna Elvíra v originální adaptaci Mozartova Dona Giovanniho, Struny podzimu 2006) a úpravám skladeb vážné hudby. Vyniká osobitým používáním hlasu, zálibou v melodiích odkazujících jak k hudební avantgardě, tak ke světu prostých dětských popěvků, přirozeností i neodolatelnou energií, s nimiž objevuje další hudební světy. To stvrzuje i úctyhodný výčet tuzemských i zahraničních umělců, se kterými Iva Bittová spolupracovala: Pavel Fajt, Vladimír Václavek, Dorothea Keller, Jaromír Honzák, Škampovo kvarteto, Barbara Maria Willi, Marek Štryncl, Marek Eben, Richard Müller, Jiří Stivín, Emil Viklický, Vladimír Godár, Jiří Bulis, Miloš Štědroň, DJ Javas, Susumu Yokota, Fred Frith, Tom Cora, Phil Milton, David Moss, Ethel Quartet, Bang on a Can, All Stars, Hamid Drake, David Krakauer, Lisa Moore, Don Byron, George Mraz nebo Netherland Blazers Ensemble.

V pořadí 14. ročník festivalu Struny podzimu přinese po dobu devíti podzimních týdnů deset koncertů, deset jedinečných zážitků z nejrůznějších hudebních světů. V duchu svého motta „zážitek z objevování“ nabídne starou i klasickou hudbu, jazz či mix hudebních žánrů a world music. Nechybějí ani festivalové premiéry či scénická produkce. V rámci Strun podzimu mimo jiných vystoupí houslový virtuos Gil Shaham, jazzová královna Cassandra Wilson či slavný britský herec Michael York na společném koncertu s mladým českým pianistou Liborem Nováčkem. Předprodej vstupenek na festivalové koncerty probíhá ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně Národního divadla a v síti Ticketpro. Kompletní programové informace jsou k dispozici na nových internetových stránkách na adrese www.strunypodzimu.cz.

STRUNY PODZIMU 2009 – interpreti
22. září Iva Bittová, Pražská komorní filharmonie & hosté, dir. Jakub Hrůša
29. a 30. září Schwarz auf Weiss: Orchestr Berg & SKUTR
8. října Heimatklänge: Erika Stucky, Noldi Alder & Christian Zehnder
21. října Gil Shaham
31. října Cassandra Wilson
4. listopadu Libor Nováček & Michael York
10. listopadu 415 versus 442! (Středoevropská hudební akademie MEMA)
15. listopadu Astillero Tango
20. listopadu Ludovico Einaudi


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz