Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Střelecký ostrov: pracovní skupina potvrdila omezení kácení, jednání pokračují

4. 9. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Dnešní setkání pracovní skupiny k plánovaným úpravám Střeleckého ostrova přineslo první písemnou dohodu. Ta stvrzuje, že při kácení by mělo padnout maximálně 45 až 55 stromů, jejichž zdravotní stav je prokazatelně velmi špatný. „Dosažený výsledek je kompromisem mezi přáními projektanta, zadáním Prahy 1, požadavky nezávislých odborníků a návrhy občanských sdružení,“ řekl Jakub Esterka ze sdružení Arnika, který se jednání účastnil.

Starosta Městské části Praha 1 Petr Hejma označil kompromis za historickou dohodu a první konkrétní výsledek konstruktivní spolupráce. „Součástí protokolu z dnešního jednání je také dohoda o pokračování jednání pracovní skupiny o dalších zamýšlených úpravách,“ doplňuje Jakub Esterka z Arniky.

Dnešní dohoda je prvním písemným výstupem náročných jednání. Pracovní skupinu založil na počátku léta starosta Prahy 1. Jejími členy jsou kromě něj zástupci sdružení Arnika, Ateliéru pro životní prostředí, Občanské iniciativy Pankráce, prezident české sekce ICOMOS Josef Štulc, soudní znalec Pavel Trpák, autor metodiky pro oceňování hodnoty dřevin Jiří Grulich a zástupci projekční kanceláře Zahrada nad Metují.

Sdružení chtějí jednat o dalších sporných bodech plánované rekonstrukce ostrova, jako je například výstavba výtahu a vyhlídkové skleněné lávky nebo stanovení limitů pro využívání ostrova ke kulturním a komerčním akcím, a dále o zpracování dlouhodobého plánu péče o zeleň.

„Pokračování diskuse o budoucí podobě Střeleckého ostrova považujeme za potřebné. Předpokládáme, že po první dílčí dohodě ohledně počtu kácených stromů bude celý projekt na úpravu ostrova představen podle dřívějšího slibu radnice také široké veřejnosti, což se dosud nestalo,“ podotkl Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Podle něj je Střelecký ostrov významným územím jak z hlediska přírodního, tak jde i o důležité veřejné prostranství a Pražané by měli mít možnost spolurozhodovat o jeho osudu.

Přesný počet kácených stromů bude stanoven po odstranění starých asfaltových chodníků, při kterém by mohlo dojít k narušení kořenových systémů dalších stromů. Přesto se Praha 1 zavázala, že nedojde k navýšení počtu kácených stromů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz