Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Člověkem způsobené erupce jako plán B v bitvě o planetu

4. 9. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Server The Independent se zmiňuje o tom, že vědecká organizace Royal Society přišla s nápadem geoinženýrství, které by mohlo přispět k omezení globálního oteplování.
Pokud mezinárodní snahy o kontrolu emisí skleníkových plynů selžou, postaví se někteří z nejvýznamnějších britských vědců za kontroverzní návrhy ohledně globálního klimatu a velmi ambiciózní technologické projekty.

Geoinženýrské projekty sahají od nápadů hnojit mořský plankton železitým práškem až po vstřikování sulfátových částic do atmosféry kvůli simulaci ochlazovacích procesů vulkanických erupcí. Všechny z návrhů jsou kontroverzní a žádný z nich není bez určitého nebezpečí, ale přesto by měly být brány vážně, pokud se obvyklá opatření k omezení emisí oxidu uhličitého nepodaří zastavit, prohlásila Royal Society.

Royal Society, britská Národní akademie věd, varuje, že pokud se politickým vůdcům nepodaří dosáhnout dohody a prosazení významného snížení emisí oxidu uhličitého na klimatické konferenci v Kodani v prosinci, nezbude jiná možnost než drastická opatření zahrnující "geo-inženýrství".

"Geoinženýrství klimatu je pravděpodobně technicky proveditelné, stále se ale objevuje velká nejistota ohledně účinnosti a dopadů těchto technologií na životní prostředí," uvádí se ve zprávě Royal Society, jejíž vypracování zabralo 18 měsíců.

Podle článku Stevena Connora Man-made eruption – 'Plan B' in the battle for the planet vydaného 2. září na The Independent.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz