Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nokia je v žebříčku Greenpeace ekologicky nejzodpovědnějším výrobcem

9. 9. 2009 - PRAHA [Ekolist]

Nokia je jednička v ekologickém přístupu při výrobě svého zboží. Těsně ji dohání společnost Samsung a Sony Ericsson. Firma Nintendo zůstává dlouhodobě na posledním místě. Vyplývá to z žebříčku, který zveřejnila organizace Greenpeace.

Greenpeace vydává pravidelně na svém webu Průvodce zelenější elektronikou, díky kterému lze přehledně posoudit, jaká z firem je podle Greenpeace ekologicky nejvyspělejší a nejzodpovědnější. Na desetistupňové škále hodnotí praktický přístup výrobců ve třech oblastech: používání toxických látek, recyklace výrobků a úspora energetického využití. Kromě bodového ohodnocení je u každé společnosti uveden komentář k jejím silným a slabým stránkám. Průvodce je aktualizován každé tři měsíce. Poslední vydání je z července tohoto roku.

Nokia vede, Samsung v závěsu

Dlouhodobě si první pozici drží Nokia s bodovým ziskem 7,4 bodu z deseti možných. Zisk si připsala za ucelený program dobrovolného zpětného odběru starých přístrojů, který funguje v 84 zemích a nabízí skoro 5000 sběrných míst určených pro staré mobilní telefony. Nokia také poskytuje spotřebitelům informace o tom, jak naložit se starým nepotřebným mobilním telefonem. Od konce roku 2005 uvádí firma na trh modely bez PVC a směřuje k tomu, že všechny její nové modely budou bez bromovaných a chlorovaných látek a oxidu antimonitého již od začátku roku 2010. Nicméně na vrchol nedosahuje Nokia proto, že se v kritériu recyklace pohybuje pouze mezi 3 – 5 %, a navíc podle Greenpeace scházejí informace, jak k tomuto výpočtu Nokia dospěla.

Nokii je v patách Samsung se 7,1 body. Všechny nové modely LCD obrazovek Samsung uvedené na trh od října 2007 jsou bez PVC. Vzhledem k tomu, že je Samsung celosvětovým dodavatelem číslo jedna v tomto segmentu, nutí takto nepřímo reagovat i ostatní výrobce. Samsung uvedl na trh mobilní telefon částečně bez bromovaných zpomalovačů hoření (BFRs) a vyvinul paměťové čipy a polovodiče bez halogenů. Dobré hodnocení získal za odpadovou politiku. Ve své zprávě uvádí, že recykluje 13,7 % televizorů a 9 % mobilních telefonů.

Sony Ericcson a za ním konec elity

Na třetím místě se v tabulce Greenpeace objevil Sony Ericsson (SE) se 6,5 body. Společnost Sony Ericsson si vedla dobře jak v energetické úspornosti, tak v oblasti chemických látek, naopak v oblasti elektroodpadu nepřesvědčila. Aby získala více bodů, musela by podle názoru Greenpeace zvýšit úsilí při prosazování IPR (individuální odpovědnosti výrobce), pokračovat v rozšiřování programů pro zpětný odběr a recyklaci a více informovat zákazníky o těchto programech. Měla by využívat recyklované plasty ve všech a ne jen v několika málo výrobcích. Všechny výrobky SE jsou již bez PVC a SE navíc splňuje i nová přísnější kritéria na obsah nebezpečných látek a odstranil antimon, berylium a ftaláty ze všech modelů uvedených na trh od ledna 2008.

LGE, Toshiba a Motorola jsou na čtvrté, páté a šesté pozici. Sony nedokázalo udržet krok s ostatními výrobci, a to především v oblasti elektroodpadu a propadlo se z pátého místa až na dvanáctou příčku.

Nokia a Lenovo - jednou dole jednou nahoře

Nokia se kupříkladu od roku 2006 celý rok udržela stupnici Greenpeace na prvním místě. Pak se ale v prosinci 2007 její hodnocení snížilo téměř o dva body a spadla na čtvrtou příčku. Greenpeace v jejích výrobcích totiž našli některé silné toxické látky, stejně jako se objevily nedostatky ve zpětném odběru produktů v Thajsku, Rusku a Argentině. Nokia ještě před průzkumem Greenpeace oficiálně prohlásila, že odběr funguje ve všech jejích prodejnách. Je tomu ale rok , co se Nokia opět dostala do čela na první místo, kde se drží dodnes.

Zajímavé srovnání pozic v čase se nabízí i u značky Lenovo, která je jednou z nejrychleji se pohybujících firem na žebříčku. Na začátku testování byla na poslední pozici, v dubnu 2007 se vyhoupla na špici díky odstranění PVC, bromovaných zpomalovačů hoření ze svých produktů a lepší odpadové politice. Je tomu ale téměř rok, co se opět propadla hluboko na stupnici, a to na šesté místo, kvůli velkému množství toxických látek ve svých produktech. Dnes je dokonce na místě předposledním.

Nintendo nezklame, stále poslední

Mezi poslední místa celoročně patří díky své ekologické nevstřícnosti i výrobky Microsoftu. Pozoruhodné je ale dlouhodobé umisťování společnosti Nintendo. Ta i po roce zůstává na poslední pozici, zlepšila se jen natolik, že se firma dobrala k jednomu bodu. Firma zakázala ftaláty a monitoruje používání antimonu a berylia. Přestože chce přestat používat PVC, zatím si pro to nestanovilo žádný časový plán. Oblast elektroodpadu podle Greenpeace bohužel zanedbává, navíc zvyšuje emise skleníkových plynů druhý rok po sobě, ačkoli se zavázalo k opaku. K dobru mu je ale připočteno uveřejnění množství vlastních emisí skleníkových plynů ze svých provozů.

Podle Greenpeace je Průvodce zelenější elektronikou jedním ze způsobů, jak přimět elektronický průmysl, aby přijal odpovědnost za své výrobky během jejich celého životního cyklu – od výroby po likvidaci. Poprvé byl Průvodce vydán v srpnu 2006 a z pohledu Greenpeace se stal klíčovou hybnou silou, která donutila mnohé výrobce k podstatným zlepšením environmentální politiky.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz