Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Radiohead podporují iniciativu Hnutí Duha ke snižování emisí

21. 8. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí DUHA - Přátelé Země Česká republika se bude účastnit koncertu Radiohead 23. srpna na Výstavišti v Praze - Holešovicích. Fanoušky pak na vystoupeních osloví s informacemi, jak mohou podpořit přijetí nového zákona o snižování emisí skleníkových plynů. Především jim nabídne možnost podepsat korespondenční lístek vybraným českým politikům a žádat vytvoření příslušné legislativy.

Velká výzva, kampaň vedená Hnutím DUHA, má prosadit zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanovit, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o 2 % ročně.

Iniciativa probíhá v dalších sedmnácti zemích Evropy. Lidé mohou českou část kampaně podpořit i na www.velkavyzva.cz, odkud mohou politikům odeslat email a žádat jejich podporu pro zákon.

Frontman kapely Radiohead Thom Yorke se zúčastnil zahájení „evropské Velké výzvy“ na tiskové konferenci v Bruselu v únoru roku 2008. Start kampaně provázely akce ekologických organizací v mnoha ze 17 zemí Evropy, kde kampaň probíhá.

Thom Yorke, frontman skupiny Radiohead, řekl: „Každý člověk může svým díkem přispět k odvrácení změn podnebí. Je potřeba začít něco dělat a právě teď je ten správný čas ukázat politikům, že míč je na jejich straně hřiště. Právě a jedině oni totiž mohou nastavit legislativní prostředí tak, aby se daly věci do pohybu tím správným směrem. Proto i já podporuji Velkou výzvu a žádám každého, ať se zajímá o globální změny podnebí a chrání jej. Buď aktivně na jednom z našich koncertů nebo online na www.velkavyzva.cz.“

Thom Yorke podporoval The Big Ask, britskou Velkou výzvu, kde tamní Přátelé Země úspěšně přesvědčili vládu, aby předložila průkopnický zákon, který přispěje ke zmírnění dopadů globálních změn klimatu. Thom Yorke a Radiohead nyní přizvali Hnutí DUHA, aby s kampaní oslovilo fanoušky na jejich koncertu.

Zákon u nás už nyní podporuje Václav Havel a další osobnosti, například hudebník Jan Budař, herečka Simona Stašová, spisovatel Ivan Klíma, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček nebo docent Pavel Nováček, šéf katedry rozvojových studií na Univerzitě Palackého, ekologický expert ODS Bedřich Moldan a na čtyři desítky nevládních organizací. Strana Zelených a ČSSD zákon zahrnuly i do svých předvolebních programů.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Zákon rozhýbe investice do moderních zelených řešení, tedy zateplování domů, čisté energie nebo pohodlné veřejné dopravy. Posílí tak ekonomiku, sníží účty rodinám i závislost na dovozu energie a hlavně srazí náš příspěvek ke globálnímu znečištění. Britský zákon, kterým jsme se inspirovali, podporovala vláda i opoziční strany, odbory i průmysl. Hnutí DUHA dává díky spolupráci s Radiohead návštěvníkům koncertu možnost apelovat na politiky, aby takový zákon podpořili.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz