Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přijíždí Radiohead - globálně úspěšní a environmentálně uvědomělí

14. 8. 2009 - PRAHA [Econnect]

Radiohead, jedna z nejvýznamnějších a nejslavnějších kapel současné světové hudby, přijede 23. srpna vůbec poprvé do České republiky. Radiohead jsou kromě své nezaměnitelné hudební produkce také známí svým ekologickým postojem.

Těžko si představit zásadnější kapelu, která by se dosud tuzemským pódiím vyhýbala – prodali přes 30 miliónů alb, jsou milováni kritikou i diváky za svoje hudební novátorství a postoje, jsou držitelé mnoha prestižních cen a nominací od Grammy přes BRIT Awards až po ceny MTV. Do České republiky přijíždí tato pětičlenná formace včele s Thomem Yorkem jako čerství držitelé Grammy v kategorii „Nejlepší alternativní album“ za desku „In Rainbows“. Jejich status potvrzuje i to, že ve světě jsou Radiohead headlineři největších festivalů – letos například v Leedsu či Readingu, loni v Roskilde.

Přestože Radiohead patří zcela určitě mezi nejslavnější soudobé kapely, dekadentní manýry rockových hvězd k nim nepatří a naopak jsou známí svým uvědomělým ekologickým postojem. Je o nich např. známo, že odmítají hrát v oblastech, kde není ekologicky šetrná veřejná doprava, což bylo i součástí jejich požadavků při organizace pražského koncertu.

V den pražského koncertu mezi 16.15 – 17.00 proběhne dokonce speciální cyklojízda na Radiohead s místem srazu U Sovových mlýnů a cílem na Výstavišti. Tam bude připravena hlídaná úschovna kol s kapacitou stovek stojanů. Bicykly bude možné uschovat za poplatek 50 Kč a po koncertě bezpečně vyzvednout. Iniciativa Auto*Mat na svých stránkách http://radiohead.prahounakole.cz ukáže nejlepší trasy na koncert pro cyklisty ze všech možných stran.

Zpěvák Radiohead Thom Yorke také již před několika lety vyzval k přijetí legislativy týkající se klimatických změn a setkal se kvůli tomu se svým poslancem. Setkání bylo součástí úspěšné celonárodní kampaně Friends of the Earth nazvané 'The Big Ask, Big Month, Big Lobby', v jejímž rámci stovky britských občanů navštěvovaly své zastupitele a vyzývaly je k podpoře klimatické legislativy.

Členové Radiohead se ve složení Thom York (zpěv), Phil Selway (bicí), Ed O´Brien (kytara), Jonny Greenwood (klávesy, kytara) a Colin Greenwood (baskytara) dali dohromady v roce 1985 na chlapecké škole v městečku Abingdon v Oxfordshire. Vytvořili kapelu, kterou pojmenovali On a Friday. Svými koncerty v okolí Oxfordu zaujali významné hudební producenty a vydavatelství, což vyvrcholilo podpisem smlouvy s labelem EMI a přejmenováním na Radiohead dle skladby „Radio Head“ od Talking Heads.

„Vystoupí pod širým nebem v areálu Výstaviště v Praze-Holešovicích,“ říká Borek Jiřík z pořádající agentury Charm Music a pokračuje: „Je to pro naši agenturu obrovská pocta. Slibujeme výjimečný zážitek a dle svědectví diváků v zahraničí i koncertní událost roku.“

Vydali zatím sedm studiových alb – „Pablo Honey“ se slavným singlem „Creep“ (1993), „The Bends“ (1995), „OK Computer (1997), „Kid A“ (2000), „Amnesiac“ (2001), „Hail to the Thief“ (2003) a „In Rainbows“ (2007). Největší slávy a obdivu se zřejmě dostalo třetímu v pořadí „OK Computer“, které je považováno za jedno z přelomových alb 90. let 20. století a které jim zároveň zajistilo komerční úspěch po celém světě. Posledním „In Rainbows“ rozbouřili vody hudebního businessu, když jej nechali za dobrovolný poplatek volně ke stažení z internetu. V roce 2005 se Radiohead objevili na 73. místě v žebříčku nejlepších kapel historie časopisu Rolling Stone. Frontman Thom York vydal v roce 2006 sólové album „The Eraser“ a jako zpěvák se zúčastnil řady dalších hudebních projektů (například s Björk).

Jako předkapela na koncertě britských Radiohead 23. srpna v Praze vystoupí elektronický audiovizuální projekt Moderat z Berlína. Formaci si vybral sám Thom Yorke, frontman Radiohead. Moderat tvoří hudebník, který je na německé scéně známý pod jménem Apparat, hudební duo Modeselektor (Gernot Bronsert a Sebastian Szary) a designové studio Pfadfinderei. Debutové album (nazvané jednoduše „Moderat“) vydal projekt po dlouhých sedmi letech spolupráce na jaře letošního roku u berlínského vydavatelství bpitch control. MODERAT = MODESELEKTOR + APPARAT + PFADFINDEREI.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz