Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Eurotrialog zve na jinou hudbu

11. 8. 2009 - PRAHA [Econnect]

Mikulovský festival Eurotrialog vstupuje do druhé dekády své historie. Z počáteční skromné jednodenní akce se stal významný středoevropský festival s mezinárodním přesahem, program se během let rozrostl ve vícedenní program na různých místech Mikulova. Hlavní festivalový program se odehrává v amfiteátru, doprovodné koncerty v Dietrichsteinské hrobce a na střešní terase Dietrichsteinské hrobky. Letošní novinkou jsou představení v obřím sudu na mikulovském zámku.

„Na akci se již nesmírně těšíme a věříme, že navážeme na vše dobré, co se nám podařilo vybudovat v předchozích desíti ročnících. Stále se snažíme především o to, být příjemným festivalem v krásném místě malebného vinařského kraje, který spojuje hudbu milující lidi různých národností a uspokojí i ty, kteří svou alternativu nehledají jen ve večerních programech komerčních televizních stanic. Přijeďte, budete srdečně vítáni. Mikulov – know now you know,“ zve za všechny pořadatele ten hlavní, Romek Hanzlík.

Festivalů, které nabízejí komerční hudbu, je celá řada. Festivalů, které nabízejí výběr toho nejzajímavějšího, co se na hudební scéně urodí spolu s osvědčenými a zároveň stále zajímavými a svěžími jmen, ale zase tolik není. Jedním z takových se už ale 11. rokem snaží být mezinárodní setkání muzikantů a fanoušků v malebném městečku Mikulov, festival Eurotrialog. Ten letos proběhne ve dnech 28. - 30. srpna. Hlavní dění se odehraje jako vždy v mikulovském amfiteátru, který letos fanouškům muziky nabídne větší pohodlí po právě prošlé rekonstrukci. Festival zpestří i doprovodné akce na zajímavých místech Mikulova.

Letošní nabídka se opět snaží být přitažlivá a invenční, jak to jen jde. Páteční line-up tvoří například jedni z černých koňů akce, rusko-maďarsko-arménská sestava Deti Picasso. Kapela sází na divoký mix původní muziky svých rodných zemí spolu s tvrdou rockovou muzikou a příměsí psychedelie. Za sebou má hraní s takovými jmény, jako třeba Massive Attack, Depeche Mode a nadšené pochvaly ve světovém hudebním tisku. Nevšední zážitek slibuje také mezinárodní seskupení evropských muzikantů Polkaghosts a Marchbeats, mezinárodní uskupení zkušených alternativních muzikantů, kteří předvedou svůj osobitý mix sextra přetvořených nejkrásnějších regionální tradicionálů z Česka, Rakouska a Slovenska. Zpívat se bude v němčině, romštině, slovenštině a češtině. Pro lepší porozumění jsou pomocí projekční techniky texty písní simltáně překládány. Hudební atmosféra je na pomezí jazzu, Baiao, elektroniky, macumby a šansonu. Duch polek, pochodů i čardášů v rytmu 21. století.

Z osvědčených jmen a legend naší muzikantské scény se mohou návštěvníci těšit třeba na Vláďu Mišíka a jeho Etc… Do Mikulkova letos zavítá rovněž Jiří Schmitzer, herec a bard s kytarou, kterého ovšem výjimečně doprovodí zmínění Etc… rovněž. A aby toho nebylo málo, dorazí také další z velkých písničkářsko-hudebních jmen Vlasta Redl, který se nechal slyšet, že když Schmitzer, vypůjčí si Etc… možná i on. Dočkáme se tedy divokého jamu?
Z Melbourne pochází kapela Andrew McCubin a The Hope Addicts, kteří do Mikulova zavítají v rámci svého evropského tour a oblaží diváky svým typickým australsko-berlínským soundem, zahraným ovšem poněkud syrověji a spontánněji, než by čekal samotný Nick Cave.

V programu potěší jistě i zajímavé alternativně-folkové seskupení Folk3mail, vtahující a originální atmosféru dokáží vždy vytvořit brněnské Květy. Návštěvníci nezůstanou ochuzeni ani o příjemnou každoroční „před“ akci, kterou je odpolední vernisáž fotografií z předchozích ročníků akce v galerii na mikulovském náměstí, kde vystoupí Divadlo Exil.

Již kolem poledne se začne znovu. Divadlo Exit zahraje hru Václava Havla Audience na speciální scéně v obřím sudu mikulovského zámku. Na terase jiné pamětihodnosti, Ditrichštejnské hrobce, zahraje dáma s harmonikou, Jana Vébrová.

Pak se již dění přesune zpět do amfiteátru. Sobotnímu programu vévodí staří, známí a stále výborní Garage a Tony Ducháček. Písničkář Xaver Baumaxa patří mezi nejzajímavější „stars“ posledních sezon a v Mikulově se ho dočkáme rovněž. Další stálicí klubových a festivalových pódií jsou nezaměnitelní a originální ZNC. Z Polska dorazí devitičlenná posádka horalů a horákyň z druhé strany Beskyd zvaná Psio Crew, které fascinoval místní folklór, horalské melodie stejně jako moderní hudba. Melodie okořenili moderními elektronickými zvuky a výsledkem je zbrusu nový, originální zvuk, který nemá obdobu.
Svůj šamansko-chytlavý nářez přijedu zahrát světovými festivaly ošlehaní Čankišou. Nefalšovaný, poctivý a hitově znějící blues-rock přijedou zahrát výborní slovenští ZVA 12-28, a experimentální scénu prezentují nadějní Orchestra.

Sobotní program dále osvěží taková jména jako Poletíme?, Mashy Muxx, či Timudej. Závěrečná akce festivalu se pak odehraje ještě v neděli 30. srpna, a bude to jedna ze specialit a tradic akce, varhanní koncert Filipa Topola z Psích vojáků v atmosféru konajícím prostoru již zmíněné památky, mikulovské Ditrichštejnské hrobce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz