Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt pdporuje komunikaci mentálně postižených na úřadech

19. 8. 2009 - PRAHA [Econnect]

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR, o.s. spolu s Fokus Praha o.s. a Českou alzheimerovskou společností zahájili projekt „I my jsme občané!“, který se zaměřuje na přístup k právům lidí s bariérami v komunikaci na úřadech.

Už je to tu zase – ztratil jsem občanku. Co teď? Komu to říct a kde to nahlásit? Kam se mám vydat a kdy? Co všechno budu potřebovat? Nevynadá mi už hned paní na vrátnici, že se neumím vymáčknout? Nepošle mě zase do špatných dveří? Musím si zas vyzvednout to číslo? Co když svoje číslo propásnu? Budu těm lidem vůbec rozumět? A nebudou se tam na mě divně dívat a pomlouvat mě? Nemám si raději někoho vzít s sebou?

Taky se Vám nechce na úřady? SPOLEČNOST PRO PODPORU LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM V ČESKÉ REPUBLICE, o.s. se spolu s partnerskými organizacemi FOKUS PRAHA o.s. a ČESKOU ALZHEIMEROVSKOU SPOLEČNOSTÍ a za podpory zástupkyně starosty Městské části Praha 8 rozhodli zlepšit atmosféru na českých úřadech tak, aby vyřizování bylo příjemnější pro všechny z nás, především ale pro lidi s mentálním postižením, s duševním onemocněním a část seniorů - zejména seniorů s demencí, kteří jsou dlouhodobě znevýhodňováni v přístupu k informacím. Většina textů je pro ně nesrozumitelná, neví, kde a jak požádat o radu. Zaměstnanci úřadů zase nevědí, jak s některými lidmi komunikovat, což vytváří začarovaný kruh – tito občané se pak na úřady „bojí“ chodit, často odchází s nepořízenou, kontaktu se vyhýbají. Nedochází tak k jejich začleňování a naplňování jejich občanských práv. Cílem tohoto projektu je, aby nás úvodní otázky neděsily, ale abychom na úřady chodili s tím, že se vždy najde někdo, kdo k nám bude vstřícný a ochotný, a také schopen poradit tak, abychom všemu potřebnému rozuměli a necítili se zahanbeně. Pomoci nám v tom mohou i některé letáky, které budou psány srozumitelněji – jasněji a stručněji.

Během srpna a září 2009 chceme zjistit, s jakými bariérami se lidé s mentálním postižením, duševním onemocněním, senioři s demencí a zaměstnanci veřejné správy při vzájemném kontaktu setkávají. Povedeme s nimi rozhovory a rozdáme jim dotazníky. Na základě výsledků pak připravíme informační brožurku s popisem bariér a s doporučeními úřadům, aby se komunikace mezi těmito skupinami občanů a úředníky mohla zlepšit. Pak nabídneme pracovníkům úřadů školení, kde se budou moci něco dozvědět o schopnostech a potřebách lidí s mentálním postižením, s duševním onemocněním a seniorů s demencí a především budou mít také příležitost se navzájem setkat. Tato školení budou probíhat od ledna do dubna 2010. V té době také společně zjednodušíme několik vybraných informačních letáků – tak, aby jim bylo lépe rozumět.

Projekt se jmenuje „I my jsme občané!“ Přístup k právům lidí s barierami v komunikaci na úřadech a probíhá v období červenec 2009 – červen 2010. Tento pilotní projekt se zaměří především na území městské části Prahy 8, kde si náš nápad vyzkoušíme. Podobná školení a zjednodušení informačních materiálů budeme nabízet i dalším úřadům a institucím v České republice.

Více (například to, co se momentálně v projektu děje) se můžete dozvědět na: http://www.spmpcr.cz/cs/projekty/nros/ Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz