Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Osudy šestnácti slavných osobností world music v nové knize publicisty Jiřího Moravčíka

5. 8. 2009 - PRAHA [Econnect]

Kdo má rád world music a chce se ponořit do neobyčejných životních osudů slavných osobností z této čím dál oblíbenější hudební oblasti, nesmí minout novou knihu „Když píseň tluče křídly do oken“ předního publicisty Jiřího Moravčíka.

Kniha nabízí šestnáct portrétů vycházejících z původních rozhovorů s umělci z celého světa - příběh portugalské zpěvačky Marizy se například proplétá s historií stylu fado, Mari Boine poodkryje tajemství severských šamanů, Oki Kano popíše rituální medvědí zabíjačku, Faiz Ali Faiz čtenáře zavede do súfistických svatyň Pákistánu, Bonga zavzpomíná na časy, kdy utíkal před tajnou policií a Emmanuel Jal před smrtí, které se během bojů jen tak tak vyhnuli také členové tuarežské skupiny Tinariwen. S Yasmin Levy se vrátíme do středověké říše Al-Andalus, Lila Downs představí kulturu mexických Indiánů, Susheela Raman způsob, jak nakrmit krokodýly a malijská bluesová dvojice Amadou & Mariam nabídne recept na věčnou lásku.

„Je to šestnáct důkazů, že současná hudba nepostrádá silné příběhy odvíjející se na pozadí historických událostí. Jde o lidi, kteří považují v nejednom případě hudbu za způsob ochrany vlastní existence,“ vysvětluje Jiří Moravčík. Příběhy doplňují originální fotografie Yvetty Stránské a Ivana Prokopa. „Nic z nebe nespadlo. Ani world music, hudba bez hranic. Existovala tu už dávno, minimálně od chvíle, kdy o sebe lovci mamutů do rytmu křísli dvěma kameny. Snad jen, že zní docela jinak než běžná evropská popmusic a v hitparádách po ní budete pátrat marně,“ uzavírá Jiří Moravčík. Kniha vyšla u nakladatelství Galen, kde si ji lze také za zvýhodněnou cenu objednat. Více informací na www.world-music.cz a http://www.galen.cz/idistrik/obchod/titdetail.php?titul_id=4088.

Kniha obsahuje profily slavných osobností world music: Mari Boine (Norsko), Eliza Carthy (Anglie), Mariem Hassan (Západní Sahara), Oki Kano (Japonsko), Mariza (Portugalsko), Yasmin Levy (Izrael), Tim Eriksen (USA), Amadou & Mariam (Mali), Faiz Ali Faiz (Pákistán), Tinariwen (Mali), Lila Downs (Mexiko), Tanya Tagaq (Kanada), Bonga (Angola), Susheela Raman (Anglie/Indie), Oumou Sangare (Mali), Emmanuel Jal (Súdán).

Jiří Moravčík (1959) - hudební publicista na volné noze věnující se world music a tradiční hudbě. Vedle spolupráce s mnoha hudebními magazíny (UNI, Harmonie, F&C) své články uveřejňoval také v Reflexu, Respektu a denním tisku. Mnoho let uvádí své pořady na stanici Český rozhlas Vltava a v Českém rozhlase Hradec Králové. Spolupracuje s domácími hudebními festivaly Colours of Ostrava, Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou, Na jednom břehu Hradec Králové aj. V roce 2004 vydal knihu „Keltská hudba“ a v roce 2006 „V tlamě afrického krokodýla“. Společně s Yvettou Stránskou a Ivanem Prokopem je autorem webové stránky www.world-music.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz