Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Disney čelí silné kritice za přístup k pracovníkům v Číně

16. 7. 2009 - BRNO [Společnost pro Fair Trade]

Pro Disneyho otročí děti. Ani smrtelný úraz firmu nepřiměl ke změně. Dál chce těžit ze zanedbávání bezpečnosti práce, zaměstnávání dětí a otrockých pracovních poměrů. Nevládní organizace vyzvaly Disneyho k zodpovědnému přístupu. K výzvě se připojuje světová veřejnost.

Začátkem letošního dubna byl v továrně Yiuwah v provincii Guangdong v jižní Číně špatně fungujícím strojem usmrcen teprve sedmnáctiletý zaměstnanec Liu Pan. Během následného vyšetřování bylo odhaleno porušování pracovních práv včetně nelegálního zaměstnávání dětí. Podle China Labor Watch najímala továrna během sezóny na práci i třináctileté děti, přitom nejnižší možný věk pro vstup do zaměstnání je podle čínského zákona 16 let. Kromě výskytu dětské práce odhalila CLW další závažné porušování práv zaměstnanců v Yiuwah - mzdy pohybující se okolo 113 amerických dolarů za měsíc včetně povinných přesčasů o sobotách a svátcích, prakticky žádný nárok na placenou nebo mateřskou dovolenou a pouhé dva dny volna za měsíc. Pracovníci neprochází žádným bezpečnostním školením a řada strojů je zastaralá, takže úrazy jsou poměrně časté. Mnoho zaměstnanců navíc vůbec nemá podepsanou pracovní smlouvu.

1. července poslala americká nevládní organizace China Labor Watch otevřený dopis společnosti Disney, ve kterém ji vyzývá, aby dostála svým slibům z května tohoto roku a přispěla ke zlepšení podmínek v čínské továrně Yiuwah, která je jedním z mnoha jejích dodavatelů.

K výzvě se připojila koalice evropských nevládních organizací usilujících o zodpovědnější přístup firem působících v hračkářském průmyslu. Ta koncem minulého týdne oslovila evropské spotřebitele, aby společnosti Disney poslali dopis, v němž od ní požadují přijetí zodpovědnosti za dodržování pracovních a lidských práv v jejím dodavatelském řetězci. K výzvě se lidé připojují na stránkách China Labor Watch www.chinalaborwatch.org nebo v češtině na stránkách Společnosti pro Fair Trade http://www.fairtrade.cz/index.php?clanek=629. Na serverech je i více informací k případu.

Skutečná cena našich hraček

Situace v Yiuwah je v mnoha ohledech typická. Velká západní firma, která využívá levné pracovní síly a dalších výhod, které přesouvání výroby do Číny nabízí, se při prvním náznaku problému a nepříjemném zájmu médií, stáhne a najde si jiného levného dodavatele. Podle China Labor Watch opustila tímto způsobem společnost Disney dvě továrny jen za uplynulý rok. V případě Yiuwah pozastavila v reakci na zveřejněné zprávy všechny zakázky až do doby, než se podmínky v továrně zlepší. Je přitom zřejmé, že podobné zbavování se zodpovědnosti problémy v továrnách řešit nepomáhá. Pokud se výzva organizace China Labor Watch setká s úspěchem, může to znamenat významný obrat v tom, jak Disney, a potažmo další velké firmy, zachází se svými dodavateli zejména v Číně.

Přestože nehoda v Yiuwah byla obzvláště tragická, podmínky v ostatních čínských továrnách jsou podobně neuspokojivé. Rok a půl poté, co vstoupil v platnost nový čínský pracovní zákon, se odborníci shodují, že podmínky v továrnách v jižní Číně se ve skutečnosti ještě zhoršily. Současná ekonomická krize přitom k porušování zákona ve snaze snižovat náklady dále přispívá. Nízké ceny za dodávané zboží a krátké dodací lhůty vedou továrny ke snižování mezd, požadování přesčasů, porušování pravidel bezpečnosti práce a dalším restriktivním opatřením. Řada vývozců navíc obchází zákon tím, že předávají subdodávky tzv. „stínovým“ továrnám, které jsou provozovány nelegálně. Trh pak znevýhodňuje každého, kdo zákon dodržuje, protože jeho výrobky neobstojí v konkurenci těch, které jsou vyráběny v nezákonných podmínkách.

Zájem o podmínky, za kterých v Číně vzniká zboží pro evropský trh, je tedy ze strany odpovědných spotřebitelů zcela na místě. Čína se dnes stala doslova dílnou celého světa. Výrobci těží z levné pracovní síly, neexistence nezávislých odborů a rozšířeném porušování předpisů. Kromě hraček se zde vyrábí oblečení, boty, mobilní telefony a další elektronika. V oblasti Pearl River Delta vyrostlo na 100 000 továren, z nichž asi 8 000 vyrábí hračky. Většinu zaměstnanců továren tvoří ženy, výjimkou nejsou děti mladší 15ti let. To vše se přitom děje v situaci, kdy na světovém trhu čtyři z každých pěti prodaných hraček pochází z Číny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz