Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovky dětí z Plzně čeká dobrodružství na 30 skautských táborech

10. 7. 2009 - PRAHA [Econnect]

Plzeňští skauti letos pořádají 32 táborů, kterých se zúčastní více než 750 dětí, členů plzeňských skautských oddílů. Tábory se konají nejen v Plzeňském kraji, ale také v kraji Karlovarském, Středočeském, Jihomoravském nebo dokonce v Německu. Ze skautských táborů děti přijíždějí se schopností postarat se o sebe, umět se prosadit v kolektivu nebo pracovat v týmu. Na holky i kluky čeká bohatý program s kamarády – sport všeho druhu, tvořivé aktivity, ale třeba i práce v kuchyni. Domů si pak přivezou nezapomenutelné zážitky a pocit, že se něco nového naučily a dokázaly.

Tábory plzeňských skautů najdeme na mnohých místech Plzeňského kraje, oblíbenou destinací je například Šumava, Bezdružicko, Nepomucko, Křivoklátsko a další. Pro mladší děti tábor trvá zpravidla dva týdny, pro starší tři i čtyři týdny. Jeden z oddílů táboří již tradičně na německé straně Šumavy v katastru obce Grafenau. „Letní tábor je pro všechny členy oddílu završením jeho celoroční činnosti. Děti zde zažívají mnoho neobvyklého, ocitají se najednou v jiném světě daleko od rodičů, kde všechno funguje jinak než ve městě. Pro holky i kluky je to velká škola odpovědnosti, samostatnosti a práce v týmu. Ale především samozřejmě velká zábava,“ říká o skautských táborech Petr Vaněk, předseda Okresní rady Junáka Plzeň-město.

Skautské tábory jsou určené pro děti, které navštěvují oddíly pravidelně v průběhu roku. Tábor je vrcholem jejich činnosti. Děti nejezdí na tábor s nikým cizím, ostatní účastníky i své vedoucí dobře znají. O děti se na táborech starají skautští vedoucí s náležitou kvalifikaci. Vedoucí tábora musí mít složené tzv. vůdcovské zkoušky, které představují zvládnutí oborů jako je pedagogika, psychologie, právo, hospodaření, zdravověda, metodika, tělovýchova a další. Bez této kvalifikace, garantované MŠMT, nelze uspořádat skautský tábor. I proto se jako nejspolehlivější jeví tábory organizací, které s dětmi pracují celoročně.

Letos skauti pořádají v Plzni také dva příměstské tábory u Seneckého rybníka. Tábor s piráty bude probíhat ve dnech 10.-14. srpna a Kouzelnický tábor ve dnech 17.-21. srpna. Oba tábory jsou již plně obsazeny.

Celkem se v létě v naší republice uskuteční kolem 1000 skautských táborů, kterých se zúčastní asi 25 000 dětí. Většina z táborů jsou stálé s podsadovými stany nebo indiánskými týpí. Skautské oddíly mnohdy pořádají také pro starší děti expedice či výměnné pobyty do zahraničí, jezdí na vodu, raftovat, oblíbené jsou cykloexpedice nebo putovní tábory.
V Plzni se skautingu věnuje na 1 300 dětí i dospělých, kteří se sdružují ve 49 dětských oddílech a šesti klubech dospělých. Skauting nabízí dětem pestrý program a příležitost být členem týmu, prožívat s kamarády život naplno, rozvíjet se a hledat svůj životní směr.

Kromě letních táborů a celoroční pestré oddílové činnosti skauti v Plzni například o Vánocích roznášejí Betlémské světlo, organizují sbírku KAPKA nebo Postavme školu v Africe a pořádají mnohé akce pro veřejnost. Ve dnech 4.-5. září 2009 chystají akci Skauti dětem – dva dny zábavy a soutěží pro školáky i předškoláky. Skautské hnutí v roce 2007 oslavilo 100 let své existence. Za tu dobu se rozrostlo do 216 zemí světa, má 40 milionů členů a v České republice prošlo skautskými oddíly na půl milionu lidí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz