Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes se otvírají brány festivalu Colours of Ostrava

9. 7. 2009 - OSTRAVA [Econnect]

Dnes ve čtvrtek 9. července v 15 hodin se otevřou pomyslné brány hudebního festivalu Colours of Ostrava, velké hudební fiesty v zeleném srdci severomoravské metropole. Během čtyř dnů do půlnoci neděle 12. července vystoupí na minimálně deseti scénách přes 100 kapel, DJs, a divadel, proběhne řada doprovodných programů – projekce filmů, diskuse, workshopy i taneční afterparty - ať už pod širým nebem, či v klubech, kostele i knihkupectví.

Ve čtvrtek se rozběhne také veškeré zázemí připravené pro návštěvníky z celé České republiky i zahraničí: stanové městečko, kam si budou moci nechat příchozí na nádraží odvézt batohy, posílená doprava v Ostravě, stánky s nejrůznějším občerstvením, poprvé bankomat České spořitelny, zábavné atrakce, třídění a recyklace festivalového odpadu, zpáteční jízdenky Českých drah s prodlouženou vlastností, i info SMS zprávy zdarma a podobně. Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání jak v předprodeji Ticketpro, tak i na místě, jednodenní pak pouze na místě. Více informací na www.colours.cz, generální partner: Česká spořitelna.

Ve čtvrtek bude od 20 hodin hlavní scéna Česká spořitelna stage patřit slavnému současnému britskému skladateli Michaelu Nymanovi, který se svým jedenáctičlenným bandem zahraje výběr svých skladeb z filmů režisérů Petera Greenawaye („Prosperovy knihy“, „Umělcova smlouva“, Topení po číslech“ apod.), Michaela Winterbottoma („Wonderland“), Neila Jordana („Hranice lásky“) a samozřejmě z filmu „Piano“ (režie: Jane Campion). Druhým koncertem, který v první den proběhne na hlavní scéně, bude společné vystoupení českých Tata Bojs a korejsko-amerického Ahn Tria, kteří uvedou v překvapivých komorně - akustických úpravách nejznámější hity této kapely z Hanspaulky („Jaro“, „Tanečnice“, „Lasičky“, „Šťastnější“, „Pěšáci“, „Vesmírná“, „Toreadorská otázka“ či „Attention Aux Hommes!“) Zajímavostí je, že pro Ahn Trio, které jinak patří k předním světovým interpretačním tělesům vážné hudby, napsal několik skladeb i Michael Nyman a sám je má ve velké oblibě. Dočkají se třeba diváci na Colours společného vystoupení? Jisté je, že Ahn Tria se diváci dočkají samostatně v pátek v evangelickém kostele.

Vedle hlavního pódia rozjedou ve čtvrtek na scéně ve stanu svůj ukrajinsko-estonský firefolk kapela Svjata Vatra a představí se další česká jména – Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem a DJ Five, Michal Hrůza a další. V chapiteau začne také divadelní program performancí „Primární příznaky ztráty jména“ předního alternativního souboru Teatr Novogo Fronta a Bílé divadlo zahraje venkovní představení „Červený kohout letí k nebi“.

Letos poprvé festival Colours of Ostrava přispěje na charitativní účely. V tomto roce věnuje minimálně 100.000 Kč dětskému domovu Srdce z Karviné. Tato částka bude využita na pokrytí nákladů na canis terapii na celý jeden kalendářní rok a na další volnočasové aktivity dětí (kroužky, vstupy na kulturní a sportovní akce, výlety, apod.). Festival také dětem z dětských domovů na severní Moravě nabídl volné vstupenky na letošní ročník festivalu.

Další program festivalu přivítá velká jména současné světové scény

Vůbec poprvé přijede do České republiky jazzově-popový klavírista a zpěvák Jamie Cullum (10. července), který je přes svůj mladý věk držitelem mnoha prestižních hudebních cen, například nominací na Grammy, Brit Awards či na Zlatý Globus. Své desky prodává po miliónech. Velkou událostí se stane koncert Davida Byrna (12. července), bývalého frontmana Talking Heads, který přijede s početným týmem dvaceti pěti lidí – s velkou kapelou s tanečníky a programem písní, které napsal společně s mágem elektronické hudby Brianem Enem. Po třech letech se na Colours vrátí hvězda londýnského asijského undergroundu kapela Asian Dub Foundation (10. července). Po Robertu Plantovi před třemi lety přijede další vynikající zpěvák, frontman významné rockové kapely: tentokrát to bude Jon Anderson (11. července), zakladatel legendárních Yes a spolupracovník například Vangelise, King Crimson, Mike Oldfielda, Ricka Wakemana, Tangerine Dream nebo japonského multiinstrumentalisty Kitara. Po koncertování na všech možných českých pódiích se konečně do Ostravy podívá také britská hvězda taneční scény – formace Stereo MCs (11. července), která mixuje elektroniku s trip hopem, acid jazzem a funky. Sobotní program rozzáří pro změnu svým trip hopem britská kapela Morcheeba (11. července) s elektropopovými písněmi s příměsí psychedelie, rocku, rhythm and blues a soulu. Tentýž večer posílí Colours americká formace Mercury Rev, která svými elektronicko-vesmírnými skladbami potěší ctitele podobného stylu, jaký hrají například Sigur Rós. Čtyřdenní přehlídku uzavře v neděli 12. července americký funkový saxofonista, zpěvák a velký showman Maceo Parker.

Kromě výše zmíněných kapel se diváci mohou těšit na koncerty dalších jmen ze všech koutů světa, která možná nejsou u nás tolik známá, přesto ale jejich koncerty nabídnou výjimečné a nevšední zážitky. Od „bubenických orgií“ krále perkusí z Guinei, přes syna zakladatel afro beatu z Nigérie, bojovníka proti apartheidu z Jižní Afriky, šíleného akordeonistu z Finska, nejlepší salsa kapelu z Kolumbie, veselou taneční partičku z Ukrajiny, židovské písně kombinované s hip hopem z Polska, alžírský elektronicko-oudový nářez, až po jednu z nejlepších kapel z Irska a dvě formace z Izraele, které hrají tradiční židovské a sefardské písně s tisíc let starými texty či hudbu ze Středozemí, středověké říše Al-Andalus a Balkánu.

Z českých kapel jsou v programu například vůbec poprvé kultovní písničkář Jaromír Nohavica (11. července), Eternal Seekers s Lenkou Dusilovou (12. července, čerstvá držitelka Anděla za tento projekt), a dále například David Koller, Terne Čhave, Dub-o-net, Jiří Stivín & Vojtěch a Irena Havlovi, Švihadlo, Věra Špinarová, Monika Načeva, Michal Pavlíček, DJ Five, Boo, Mňága a Žďorp či Vypsaná Fixa, Robert Křesťan a Druhá tráva & Tony Trischka a řada dalších všech hudebních stylů. Hlavní scénu Česká spořitelna stage bude moderovat Jan Budař, který také vystoupí se svým Eliščin Bandem. Letos poprvé vyroste v areálu Černé louky zvláštní open-air scéna (Czech stage) věnovaná mladým nadějným tuzemským kapelám. Tradičně se v neděli scéna ve stanu změní na pódium pro kapely vydávající u vydavatelství Indies Scope, včetně čerstvého vítěze soutěže Česká spořitelna Colours Talents, kapelu BraAgas.

Celkově se hudební program Colours of Ostrava kromě tradičních dvou venkovních festivalových areálů na Černé louce a Slezskoostravském hradě s hlavní scénou Česká spořitelna stage rozprostře po celé Ostravě – od Evangelického kostela, přes náměstí až po kluby Templ či Fabric. Oproti loňskému roku program neproběhne v klubu Marley, zato několik koncertů se odehraje v klubech Parník a Ruby Blue.

Festival nabídne tradičně bohatý nehudební program: divadla (speciální besídka divadla Sklep - Fero Burda, Tomáš Hanák, Milan Šteindler, David Vávra, Lenka Vychodilová...), Bílé divadlo, Teatr Novogo Fronta, VOSTO5, Veselé skoky, Divadlo Boca Loca Lab, Metamorphósis famfulare, Divadelní společnost Pohoda, Divadlo Tichý jelen, Divadlo DNO, Kristýnka Kellerová. V kinokavárně LFŠ, jejíž program vzniká ve spolupráci s Letní filmovou školou v Uherském hradišti, budou promítány hudební filmy jako Control, Commitments, Carmina Burana, Carmen či krátké filmy studentů VŠUP, Filmové školy Zlín či festivalu Anifest. Na Reflex fóru v Domě knihy Librex proběhnou diskuse s redaktory tohoto týdeníku a jejich hosty, dále o Srí Lance či Izraeli. V programu nebudou chybět oblíbené workshopy salsy, bubnování, břišních tanců i dětský svět s hlídáním dětí. Nově se do areálu festivalu připravují i výtvarné instalace. Nově také antikvariát a klub Fiducia připraví pro návštěvníky doprovodný program věnovaný industriálním památkám Ostravy s netradiční šumnou projížďkou historickým autobusem či speciální prohlídkou takzvaných „ostravských Hradčan“ či unikátních památek Dolní oblasti Vítkovice s mimořádným výstupem na vysokou pec.

Letos poprvé najdou návštěvníci v areálu festivalu bankomat České spořitelny. O zázemí přespolních bude opět dobře postaráno – od možnosti postavit si stan ve stanovém městečku v zeleni až po možnost rezervovat si cenově výhodné ubytování pod střechou přes stránky festivalu. Nová služba pro obyvatele stanového městečka Zanussi Point nabízí možnost zdarma uskladnit potraviny a nápoje v chladicích zařízeních, využít varné konvice k ohřevu vody a mikrovlnné trouby k ohřevu vlastních donesených pokrmů. K dopravě na festival doporučujeme využít České dráhy, které pro držitele vstupenek na Colours nabízejí z jakékoliv stanice zpáteční jízdenku s prodlouženou platností až do pondělí 13. července. Odpad z festivalu bude separován a recyklován.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz