Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Belfast Telegraph: Vesmírné turné U2 způsobí nesmírné škody pro klima

8. 7. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Irská rocková skupina U2 se vydala na světové turné. Podle deníku Belfast Telegraph však tato show zatíží zemi takovým množstvím skleníkových plynů, jako by se kapela rozhodla doletět na Mars a zpět. Přitom zpěvák Bono Vox mimo jiné upozorňuje také na potřebu chránit životní prostředí.

U2 během osmnáctiměsíčního turné s předpokládaným počtem okolo stovky koncertů nalétají zhruba 112 tisíc kilometrů. A to prý ve velmi nešetrném tryskovém letadle. Turné, které přijde na 90 milionů liber, ale především znamená stěhování 390 tun těžkého pódia a samozřejmě také cesty 200 členů doprovodného týmu. A to všechno letecky, píše deník.

Celkové emise skleníkových plynů se mají vyšplhat až na 65 tisíc tun oxidu uhličitého, což je dost na to, aby kapela podnikla výlet do vesmíru a zpět, píše Belfast Telegraph. "Uhlíková stopa za 44 koncertů, které mají proběhnout v tomto roce, je stejně velká, jako kdyby čtyři členové kapely letěli běžným letadlem na Mars," řekla deníku Helen Robertsová z carbonfootprint.com. Tedy zhruba vzdálenost 58 milionů kilometrů. Stejné množství koncertů (a tedy i emisí) přidá kapela v roce 2010.

Podle tohoto výpočtu vyprodukuje turné stejné množství emisí jako 6 500 průměrných Britů nebo Irů, píše Belfast Telegraph. Stejných emisí docílíme, necháme-li obyčejnou stowattovou žárovku svítit 159 000 let. Redakce listu prý neobdržela ani odpověď, zda skupina za letecké cesty nakoupí emisní kredity.

Podle Robertsové je množství emisí jen za koncerty v letošním roce stejné, jako kdyby se všech devadesát tisíc diváků, kteří se chystají na koncert do Wembley, rozhodlo zaletět si do Dublinu. "Na offsety, které by vyrovnaly emise z letošní části turné, by bylo potřeba vysadit přes dvacet tisíc stromů," dodává Robertsová.

Odborníci tvrdí, že letošních 44 štací v Evropě a USA vyprodukuje 20 117,5 tuny oxidu uhličitého. Pokud by se ovšem kapela neočekávaně rozhodla pro stěhování potřebného vybavení do Spojených států po moři, emise by významně poklesly na 5 091,41 tuny, vypočítává Belfast Telegraph. Na samotnou dopravu členů skupiny připadne 64,42 tuny CO2 za zhruba 37,5 tisíce nalétaných kilometrů. Většina uhlíkové stopy připadá na přepravu 390 tun těžkého pódia (3 286,6 tuny CO2) a dalších 916,07 tuny přidá zvláštní vybavení.

Emise spojené se světovým turné skupiny U2 jsou mnohonásobně vyšší než například stopa, která zůstala za turné zpěvačky Madonny v roce 2006. Navzdory jejím extravagantním požadavkům a doprovodu dvou set padesáti lidí vzniklo před třemi lety za leteckou přepravu jen 1 635 tun oxidu uhličitého.

Podle článku Have U2 created a monster with massive carbon footprint of 360 tour? zveřejněného v Belfast Telegraph 07. 07. 2009.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz