Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Recept na další násilnosti v Gaze a Izraeli? Nepotrestat válečné zločiny

2. 7. 2009 - PRAHA [Econnect/AI]

Vojenská akce izraelských sil, která měla za následek smrt stovek palestinských civilistů, porušila válečné právo. To je jeden ze závěrů zprávy Amnesty International, která analyzuje průběh 22denního konfliktu v Gaze a na jihu Izraele. Podle zprávy se válečných zločinů dopustili i Palestinci. Nezávislou vyšetřovací komisi vedenou zkušeným právníkem Richardem Goldstonem, která má vojenské akce prošetřit, ustavila také OSN. Izrael s ní však odmítá spolupracovat.

„Vyšetřování OSN by mohlo zodpovědět některé podstatné otázky. Litujeme, že Češi v době předsednictví nevyužili své role a nezajistili pro fungování komise podporu Evropské unie,“ prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI. Hamas a další palestinské skupiny v průběhu konfliktu vypálily stovky raket, které dopadly na jih Izraele, kde zavinily smrt tří civilistů, mnoho dalších zranily a tisíce vyhnaly z domovů. „Tyto nezákonné a nepřijatelné útoky představují válečné zločiny,“ uvedla Dáša van der Horst.

Moderní zbraně - obrovské škody

Izrael v konfliktu nasadil rozsáhlý zbraňový arzenál, nedal ale obyvatelům Gazy šanci uniknout jeho dopadům – hranice zůstaly uzavřeny, míst k úkrytu byl nedostatek. Armáda navíc v průběhu operace nezměnila taktiku, ačkoli musela vědět, jaké škody její akce způsobují.

Velká část z asi 1400 palestinských obětí zemřela po zásahu vyspělými zbraněmi vybavenými vynikající optikou, která umožňuje dobře zamířit na cíl. Řada obětí, jejichž případy Amnesty International v Gaze zkoumala, navíc nezahynula při přestřelkách militantů a izraelské armády. Mnozí lidé byli zabiti ve spánku ve svých domovech. Útoky zcela zničily 3000 domů a zanechaly celé čtvrti v troskách, zasadily ránu již tak zoufalé ekonomické situaci v Gaze.

„Zabití tak vysokého počtu dětí a dalších civilistů není možné jednoduše ospravedlnit jako ‚vedlejší škody‘,“ upozornila Dáša van der Horst.

Stovky raket vypálených na Izrael

Palestinský Hamas během konfliktu schvaloval ostřelování Izraele, které prováděli jeho ozbrojenci i další palestinské skupiny. Smrtící síla palestinských raket se nemůže rovnat účinku vyspělých zbraní izraelské armády, útoky však vyvolaly velké zděšení mezi obyvateli Izraele a vyžádaly si několik lidských životů.

Kromě Kásámů domácí výroby odpalovali palestinští militanti také rakety typu Grad, které jsou do Gazy pašovány z Egypta. Tyto rakety dopadají hlouběji na území Izraele a představují tak hrozbu pro větší počet Izraelců.

Změna strategie v nedohlednu

„Pět měsíců po konfliktu se zdá, že ani jedna ze stran nehodlá změnit svou strategii a začít respektovat mezinárodní právo,“ uvedla Dáša van der Horst, která zároveň představila doporučení adresované oběma stranám.

„Izrael musí přehodnotit svou vojenskou taktiku a umožnit vyšetřování průběhu vojenské operace ‚Lité olovo‘. Hamas musí ukončit raketové útoky na Izrael a zabránit všem palestinským skupinám v jejich provádění.“ Dokud nebudou před spravedlnost postaveni lidé, kteří nesou zodpovědnost za válečné zločiny, hrozí pokračování násilností.

Amnesty International svou zprávu sestavila na základě výzkumné mise v oblasti, které se zúčastnil i zbraňový expert. Účastníkům mise se nepodařilo dosáhnout setkání s představiteli izraelské armády.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz