Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

REACH: Právo na informace o nebezpečných látkách ve výrobcích je stále v plenkách

7. 7. 2009 - PRAHA [Econnect/Děti Země]

Velmi rozdílné výsledky získaly Děti Země, když se dotázaly několika desítek obchodních řetězců, zda jimi vyráběné nebo prodávané zboží obsahuje některou z 15 nebezpečných látek oficiálně zařazených na seznam „látek vzbuzujících mimořádné obavy“ dle evropské směrnice REACH. Řada firem v zákonné lhůtě vůbec neodpověděla. Jiné sice formálně odpověděly, ale neposkytly informaci o výskytu nebezpečných chemikálií, ačkoli jim tuto povinnost už více než půl roku ukládá evropská směrnice REACH.

„Dotazy se týkaly výskytu 15 chemických látek, které jsou rakovinotvorné, mutagenní, toxické pro reprodukci, perzistentní nebo bioakumulativní. Tyto látky byly pro své nebezpečné vlastnosti zařazeny Evropskou agenturou pro chemické látky na seznam chemikálií, o jejichž případném zákazu má být rozhodnuto v procesu autorizace systému REACH,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik a člen Rady pro chemickou bezpečnost.

„Předpokládali jsme, že některé firmy neodpoví nebo informaci o výskytu nejnebezpečnějších chemikálií ve výrobcích nesdělí. Překvapilo nás ale, jak malá část firem nám poskytla relevantní informace. Dodržování směrnice REACH asi bude muset začít řešit Česká inspekce životního prostředí, která je kompetentní kontrolovat její praktické provádění,“ uvádí Martin Hyťha z Dětí Země a dodává: „Získali jsme ovšem i pozitivní zkušenosti - některé firmy projevily zájem spolupracovat na zlepšení informovanosti zákazníků.“

Děti Země zhodnotily odpovědi řetězců z hlediska jejich obsahu a relevance, přičemž zohlednily i výsledky nedávného testování výrobků na přítomnost nebezpečných chemikálií, které zahrnovalo zboží zakoupené v některých z oslovených řetězců. Nejlepší hodnocení získala IKEA, která poskytla podrobnou odpověď a prokázala aktivní snahu minimalizovat prodej výrobků obsahujících nebezpečné chemické látky. „Nejhůře hodnotíme firmy Hornbach, Asko nábytek, Koberce Trend, Svět koberců, Kik textil a Non-Food, Rossmann a Schlecker, které dodnes na dotaz vůbec neodpověděly,“ uvedl Hyťha.

Součástí projektu Dětí Země bylo také laboratorní testování 13 výrobků zakoupených v plzeňských obchodech na výskyt nebezpečných ftalátů ve výrobcích z PVC a nebezpečného zpomalovače hoření (HBCD) ve výrobcích v polystyrénu. V rámci projektu dále vznikla výstava „Chemie kolem nás: pomáhá i škodí“, která je nyní dostupná v elektronické podobě na internetové adrese www.detizeme.cz/chemie. Projekt byl finančně podpořen Nadačním fondem Zelený poklad.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz