Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Advokáti pomáhají českým neziskovkám

30. 6. 2009 - PRAHA [Econnect]

Od loňského července mohou české neziskové organizace získat bezplatné právní služby prostřednictvím Pro bono centra. Za prvních 12 měsíců fungování centrum zprostředkovalo advokátní právní pomoc pro 25 požadavků NNO a jejich klientů.

V 11 případech byly pro bono právní služby poskytnuty individuálním klientům nevládních organizací. Jednalo se o případy domácího násilí, ztráty bydlení, zadlužení a exekucí, omezení způsobilosti k právním úkonům a rodinně právních záležitostí jako je rozvod, vypořádání společného jmění manželů a svěření dítěte do péče.

Ve 14 případech byly pro bono právní služby poskytnuty nevládním organizacím v souvislosti s jejich činností. Zapojené advokátní kanceláře zpracovali pro neziskové organizace například rešerši porušování shromažďovacího zákona nebo podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci znevýhodnění žadatelů o vydání anonymní verze pražské multifunkční čipové karty tzv. opencard.

O projekt Pro bono centrum projevilo zájem 34 nevládních organizací. Podařilo se navázat spolupráci se 17 advokátními kancelářemi nebo individuálními advokáty, kteří jsou ochotni poskytovat pro bono právní služby. Do poskytování pro bono právních služeb na základě zprostředkování Pro bono centrem se osobně zapojilo 50 právníků, což lze považovat za úspěšný rozvoj pro bono kultury mezi českou advokátní profesí.

Dne 9.6. 2009 proběhla ve vzdělávacím středisku ČAK v Paláci Dunaj u příležitosti ročního fungování Pro bono centra přednáška Lorda Andrew Phillipse o pro bono advokacii. Lord Andrew Phillips je spoluzakladatelem a prezidentem Solicitors pro bono group/LawWorks (www.lawworks.org.uk), které zprostředkovává pro bono právní služby ve Velké Británii. Ohlasy z této akce najdete například na právnickém serveru www.ipravnik.cz.

Pro bono centrum je projektem neziskové organizace Public Interest Laywers Association, která mimo jiné usiluje o zvýšení dostupnosti právní pomoci (www.pilaw.cz).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz