Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žáci ZŠ ve Slivenci upozornili na dopravní rizika v okolí školy

25. 6. 2009 - [Econnect]

Žáci základní školy ve Slivenci dnes předali dopravnímu odborníkovi mapu okolí školy s vyznačenými nebezpečnými místy. Na jejím základě vznikne dopravní studie obsahující návrhy, jak zvýšit bezpečnost dětí při cestě do školy. ZŠ a MŠ Slivenec tím ukončila první část školního projektu podpořeného v rámci programu hl. m. Prahy ve spolupráci se sdruženími Oživení a Pražské matky.

ZŠ ve Slivenci je jednou ze čtyř pražských škol, které letos získaly podporu v pilotním ročníku programu Bezpečné cesty do školy hlavního města Prahy (investor inženýrských opatření) a občanských sdružení Oživení a Pražské matky (koordinátor programu). Cílem tohoto programu je zvýšení bezpečnosti dětí při každodenních cestách do školy, zlepšení jejich povědomí o pravidlech dopravního chování a podpora udržitelné mobility na škole, s důrazem na pěší a cyklistickou dopravu.

Školní projekty již proběhly v minulých letech v Praze na 15 základních školách, 2 gymnáziích, v 1 rodinném a kulturním centru a v 1 mateřské škole. S realizovanými projekty je možné se seznámit na stránkách http://pmatky.ecn.cz/bezpecne_cesty.php.

Projekt má několik fází – žáci při vyučování vyplnili připravené mapky, kam zakreslili svou obvyklou cestu do školy, a odpovídali na jednoduché otázky, z nichž mělo vyplynout, jak by se nejraději dopravovali do školy. Z mapek jednotlivců sestavili třídní mapy a z nich potom jednu souhrnnou školní mapu.Tu dnes předali dopravnímu odborníkovi, který si společně s dětmi nebezpečná místa prošel a na základě mapování zpracuje dopravní studii. Návrhy na zvýšení bezpečnosti v okolí školy se poté bude zabývat příslušný odbor dopravy, policie a zastupitelstvo. Praha tak získá kvalifikovaný podklad pro rozhodování o realizaci náročnějších stavebních úprav.

„Děti aktivně přispějí ke zklidňování dopravy ve své obci a naučí se přemýšlet o dopravě také z hlediska vlastní odpovědnosti za její bezpečnost a udržitelnost,“ vysvětluje Petra Lukešová z o.s. Oživení.

„Žáci poukázali zejména na problematickou situaci u vchodu do školy. Rodiče dovážejí děti úzkou branou vedoucí do školního dvora. Zde děti vyloží a následně vyjíždějí ven. Žáci, kteří přicházejí do školy pěšky, se pak mezi těmito auty proplétají,“ popsala místní dopravní rizika paní učitelka Petra Siganová, zodpovědná za školní projekt.

Pro oživení projektu a přiblížení problematiky dětem zorganizovala škola množství doprovodných akcí, jako například vycházky a výlety s dopravní tématikou, cyklistickou jízdu zručnosti, malování dopravních značek a tematických obrázků, starší žáci se podíleli na přípravě letáků pro rodiče, elektronické prezentaci projektu atd.

Povinnou součástí Bezpečných cest do školy je nově také vytvoření školního plánu mobility – strategie školy pro podporu a rozvoj udržitelného cestování žáků. „V další fázi se budeme například snažit přesvědčit rodiče, kteří své děti do školy dovážejí autem, aby jim dovolili chodit alespoň poslední kus cesty do školy pěšky. Plánujeme některá organizační opatření, aby rodiče nemuseli mít o děti strach,“ uvedla konzultantka projektu Barbora Kolárová.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz