Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti chrání životní prostředí a bojují o titul Ekoškola

24. 6. 2009 - PRAHA [Econnect]

Mezinárodní tituly a vlajky „Ekoškola“ byly dnes předány na půdě Senátu PČR zástupcům čtyřiceti čtyř škol z celé republiky. Náročná kritéria programu, jehož se v ČR účastní na dvě stovky škol, letos splnilo 44 škol více než v loňském roce. V programu Ekoškola pracují školáci v celé České republice. Děti se snaží o ekologičtější provoz své školy. Hledají úspory energie, třídí a minimalizují odpad, pečují o zeleň v okolí školy a mnoho dalšího.

„Měřili jsme, kolik elektřiny spotřebují různé přístroje a přemýšleli jsme, jak elektrickou energii ušetřit,“ říká Marie, členka Ekotýmu ze základní školy v Bezně. Děti byly překvapeny, jak vysoká je spotřeba nápojového automatu. Za jeho provoz škola zaplatila více než sedm tisíc korun. O této skutečnosti informoval Ekotým paní ředitelku a díky aktivitě dětí byl nakonec nápojový automat ze školy odstraněn.

Mnoho takovýchto „malých“ změn a úspěchů nalezneme i v dalších více než 200 školách, které jsou do programu Ekoškola zapojeny. Školy, které splní náročná kritéria programu, se mohou dva roky pyšnit mezinárodně uznávaným titulem Ekoškola. Letos titul získalo 44 škol z různých míst naší vlasti. Tituly děti a jejich učitelé převezmou na slavnostním předáváním v Senátu ČR. Děti jistě potěší i doprovodný program, který vyvrcholí plavbou na parníku.
Ekoškola (Eco-Schools) je mezinárodní program, v rámci kterého se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o šetrnější provoz své školy a zlepšení životního prostředí v okolí školy. Zakládají celoškolní pracovní tým Ekoškoly, vytvářejí si vlastní ekokodex, analyzují současnou situaci na škole v uvedených oblastech a navrhují zlepšení, která se snaží posléze naplnit. Program Ekoškola v ČR koordinuje Sdružení TEREZA. Při realizaci programu poskytuje Sdružení TEREZA školám odbornou pomoc, metodické materiály a konzultace. Podílí se tak na zavádění kvalitní environmentální výchovy do škol.

Ekoškola (Eco-Schools) je mezinárodní program, v jehož rámci se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci dopadu školy na životní prostředí – tříděním odpadů, úsporným využíváním energií a vody a zlepšováním životního prostředí školy a jejího okolí. Celoškolní pracovní tým nejdříve vytvoří vlastní ekokodex a průběžně analyzuje situaci ve škole. Na základě toho navrhuje zlepšení, která se snaží naplňovat a kontrolovat.

Do programu Ekoškola je zapojeno 21 000 škol ze 40 zemí z celého světa. Titul Ekoškola mají kromě evropských zemí např. školy v Jihoafrické republice, Maroku, Portoriku, Chile, Kazachstánu, Rusku a v dalších zemích. Celkem ve 40 zemích světa se do projektu zapojilo již 21 000 škol.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz