Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pošlou Říman s Urbanem neústavním přílepkem desítky miliard ČEZu?

17. 6. 2009 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Připravit státní pokladnu o 68 miliard, nastavit pravidla pro energetiku na příštích 11 let a přitom obejít vládu, Ústavní soud a Evropskou komisi. Tak vypadá záměr poslanců Římana, Vojíře (oba z ODS) a Urbana (ČSSD), jak naložit s emisními povolenkami. Již tuto středu může být schválen sněmovnou – pouhý týden po svém zveřejnění. Poslanci svůj pozměňovací návrh totiž „přilepili“ k právě projednávanému návrhu zákona o spotřebních daních.

Prosincová novela evropské direktivy o emisním obchodování byla úředně zveřejněna 5. června. Čeští zákonodárci vyvinuli snahu o její okamžitou implementaci, což se dosud stávalo velmi zřídka. Navíc stále chybí některé prováděcí předpisy, které má připravit Evropská komise. Říman, Vojíř a Urban zřejmě chtějí využít současné politické situace a bez jakékoli konzultace s vládou, experty či veřejností rozhodnout, kam budou téct miliardy korun z emisních povolenek. Navrhují přitom nastavit pravidla tak, aby z nich nejvíce profitovala pouze jedna energetická firma - ČEZ, a.s.

ČEZ je přitom jednou z firem, které na povolenkách přidělených zdarma již v minulosti výrazně vydělaly. Za povolenky, které ČEZ dostal zdarma, si nechal zaplatit od spotřebitelů a navíc jich část prodal na burze.

Poslanci Říman s Urbanem svůj návrh obhajují jako tzv. protikrizové opatření. Ekonomická krize se však podle dostupných ukazatelů firmy ČEZ, a.s. vůbec nedotkla. Návrh by přitom mohl poškodit jiné energetické společnosti, jimž poslanci předepíšou milionové investice, které nemají ve svém investičním plánu nebo si je v nejbližší době nemohou dovolit.

Ekologické organizace se proto dnes obrátily na Evropskou komisi s dotazem, zda není návrh v rozporu s pravidly směrnice, jež narušení hospodářské soutěže v emisním obchodování výslovně zakazují. Zároveň požadují, aby sněmovna návrh ve středečním třetím čtení neschválila a nová legislativní úprava emisního obchodování proběhla standardní cestou, tj. včetně řádného připomínkového řízení a expertní debaty.

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku řekl: „Poslanci rozdávají miliardy a neví na co, zato vědí komu. Emisní obchodování by mělo sloužit ke snižování znečištění a ne ke zvyšování zisků privátních společnosti.“

Karel Polanecký z Hnutí DUHA dodal: „Přidělování povolenek zdarma již v minulosti evidentně selhalo. Vedlo k nezaslouženým ziskům znečišťovatelů místo k razantnímu omezení emisí. Prodej povolenek v aukcích tento problém vyřeší. Výnosy z aukcí budou příjmem státu a právě z těchto peněz mohou budoucí vlády podporovat zlepšování energetické efektivnosti v budovách, průmyslu i dopravě.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 6. 2009

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz