Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bedna biozeleniny z Velehradu až téměř před práh zákazníka

15. 6. 2009 - PRAHA [Econnect]

Vypěstovat biozeleninu a dostat ji co nejčerstvější na váš stůl se může leckomu zdát téměř banální. Ale k tomu, abyste si mohli pochutnat na čerstvě sklízené biozelenině, je třeba souhry řady lidí: pěstitele, velkoskladu a maloobchodníka. Tato souhra v České republice bohužel zatím moc nefunguje. Ekologičtí zelináři ale nezahazují flintu do žita a hledají nová, náhradní řešení.

Ekologicky pěstovaná zelenina z farmy Biozelenina Velehrad se již léta prodává dokonce i prostřednictvím internetového obchodu (www.vltava2000.cz/biozelenina). „To ale může někomu připadat komplikované: registrace, objednávka v termínu, příliš široký sortiment, možnost objednávat jen po kilogramech nebo kusech. Zákazníci žádají jednoduchou službu bez nutnosti pravidelné objednávky“, říká k tomu majitel farmy a ekologický zelinář Petr Weidenthaler. Proto právě nyní přichází s novinkou, kterou nazývá BioBox.

Biobox – snadno a bez starostí

Dostávat pravidelně čerstvou biozeleninu a nemít s tím téměř žádné starosti – to byla snaha Petra Weidenthalera, když nový systém objednávání pro své zákazníky vymýšlel. Svoji bedýnku biozeleniny nyní snadno objednáte pouhým zaplacením částky, podle vámi požadované velikosti BioBoxu. Ceny jsou 200 Kč – množství biozeleniny pro jednotlivce nebo dvojici, 400 Kč – to už je zásoba zeleniny pro menší rodinu s jedním malým dítětem, a 600 Kč – tento Biobox si vybere větší rodina, která pravidelně jí a vaří ze zeleniny.

Jak BioBox funguje?

Pokud chcete mít každé pondělí večer na stole čerstvě nasbíranou biozeleninu, stačí trvalým příkazem po týdnu zadat do banky platbu a vše je hotovo, alespoň pro zákazníka. V pondělí odpoledne si v odběrném místě vyzvednete svoji „bednu“ sezónní a regionální biozeleniny a k večeři si již pochutnáváte na specialitách i tradičních druzích té nejzdravější biozeleniny.

Pokud chcete zeleninu jen dvakrát do měsíce, stačí vaší bance zadat příslušný příkaz. Při odjezdu na dovolenou prostě příkaz na danou chvíli pozastavíte. Návod na zapojení se do systému BioBoxu z Biozeleniny Velehrad najdete na adrese http://web.me.com/atep3/Biozelenina/BioBox.html.

Co ve svém BioBoxu najdete

„Pro naši pětičlennou rodinu připravuji zeleninová jídla denně. Vím tedy, co taková rodina přibližně spotřebuje. Vybraná zelenina v BioBoxu vám tedy vždy umožní připravit dětem chutnou svačinu do školy, udělat salát k večeři nebo uvařit nedělní oběd,“ říká Blanka Weidenthalerová, která s výběrem zeleniny do bedýnek pomáhá. „Právě nyní nabízíme mrkev, okurky, tuřínek, různé listové saláty, zelí a cukety,“ doplňuje ji Petr.

Pokud by vám došla zásoba receptů nebo jste nevěděli, jak některé druh zeleniny připravit, má Petr Weidenthaler řešení i na tento problém - pro přípravu biozeleniny je na webu Biozelenina Velehrad (www.biozelenina.eu) stránka receptů. A ve spolupráci se svoji ženou Blankou připravuje pravidelný týdenní „videorecept“.

Kde BioBox zatím funguje

Biozelenina Velehrad, jak již název napovídá, sídlí v moravském Velehradě. Biozeleninu dodává do Brna, BioBox tedy momentálně mohou využívat Brňáci nebo lidé z blízkého okolí, kteří například v Brně pracují. Odběrným místem je bioprodejna Tři sudičky na ulici Pellicova 5. Každé pondělí ráno natrhaná biozelenina do bioprodejny dorazí v 16:30 hodin. Možnost vyzvednutí je do 18:00 hodin, odložení odběru je možné po dohodě v bioprodejně. Každá zásilka je označena variabilním symbolem každého zákazníka a je k ní přiložen účet.

Jak rozjet bedýnky i u vás?

Láká vás také dostávat každý týden čerstvou biozeleninu? „V Česku zatím existuje jen několik podobných systémů, zájem ale vzrůstá a rozjíždějí se další“ říká Tom Václavík, provozovatel informačního webu www.bio-info.cz. Detailní návod pro vás i zelináře z vašeho regionu najdete v čtivě napsané brožuře „Jak úspěšně vytvořit a provozovat systém biobedýnek“ (zdarma ke stažení na http://www.bio-info.cz/bio-akademie/on-line-vzdelavani/jak-uspesne-vytvorit-a-provozovat-system-biobedynek). Pokud byste měli zájem odebírat BioBoxy i v jiným městech, kontaktujte přímo pěstitele, Petra Weidenthalera na atep3@mac.com.

V průběhu června by měl začít fungovat portál www.bedynky.cz, který bude spojovat zemědělce a zájemce o vytvoření spolků odběratelů zeleniny. Výhodou bedýnkového systému je, že od farmáře můžete každý týden získávat přepravku čerstvé sezónní zeleniny jako "z vlastní zahrádky". Je to výhodné pro obě strany - zemědělec prodává za lepší cenu než do běžného výkupu, vy dostanete absolutně čerstvou zeleninu levněji než v obchodě. Výhodou je také možnost znovu poznat české ovoce a zeleninu v té nejlepší formě. „Bedýnkáři“ navíc podporují místní zemědělce a často mohou ochutnat méně známé druhy zeleniny, které v běžné obchodní síti nenajdou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz