Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Guardian: Pirátský rybolov způsobuje vymírání populací a ekologickou katastrofu

11. 6. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Nová zpráva upozorňuje na nekontrolované vlny násilného, ekologicky škodlivého a nezákonného rybolovu, a to po celém světě. Některé závažnější trestné činy jsou napojeny na evropský trh, uvádí deník The Guardian. Během tříletého šetření bylo zjištěno, že pirátský rybolov je naprosto neovladatelný, navíc připravuje některé světově nejvíce zranitelné komunity o potraviny a vede k ekologické katastrofě.

"Nezákonný, nehlášený nebo neregulovaný rybolov je jednou z nejvážnějších hrozeb pro budoucnost světového lovu ryb. Dochází k němu prakticky ve všech lovištích - od mělkých pobřežních vod až po hluboké oceány. Jedná se o významný podíl na celosvětovém úlovku a rozvojové země za něj mohou zaplatit až 15 miliard ročně," uvádí zpráva Nadace pro environmentální spravedlnost.

Bezohledné čínské, evropské a latinskoamerické společnosti používají vlajky podle práva výběru, pracují s nelegálním náčiním, rybaří v mořských oblastech, kde není rybolov povolen, a jejich úlovky nejsou hlášeny, prohlásili výzkumníci. Navíc se stopy po nelegálním rybolovu zahladí přemístěním ulovených ryb do legálních rybářských lodí ještě na moři, což ve výsledku znemožňuje identifikaci úlovku. Situace je obzvláště závažná v afrických vodách, kde piráti odebírají místním rybářům téměř 30 procent úlovku.

"Piráti kradou jídlo nejchudším lidem na světě a ničí životy místních rybářů v zemích, jako je Somálsko nebo Angola. Tyto země nemají prostředky na kontrolu svých teritoriálních vod," informuje zpráva. Při leteckém průzkumu guinejských územních vod bylo 60 procent z 2313 lodí spatřeno při páchání trestné činnosti. Kontrola vod v Sieře Leone a Guineji-Bissau zjistila nelegální rybolov na úrovni 29 a 23 procent. A odhadem 700 zahraničních plavidel loví pravidelně v somálských vodách ohrožené tuňáky, žraloky a humry.

V jiné studii informuje mezinárodní námořní skupina Oceana, že nadměrným rybolovem jsou nejvíce poškozena evropská moře. "Podle Evropské komise je drancováno 88 procent evropských zásob ryb. Z toho je 69 procent v nebezpečí prudkého snížení stavů. Každý den je v evropských vodách vypuštěno do moře více než 55 tisíc tun olejnatých a stokových vod a odpadních paliv, více než 350 tisíc hektarů mořského dna je v dosahu rybářských lodí a vyloveno 20 tisíc tun ryb," uvádí zpráva.

Podle článku Johna Vidala Pirate fishing causing eco disaster and killing communities, says report vydaného 8. 6. 2009 na The Guardian.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz