Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace protestuje proti znečištění z prunéřovské elektrárny

10. 6. 2009 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Devět lezců Greenpeace dnes v šest hodin ráno bez obtíží proniklo do areálu elektrárny Prunéřov II a začalo stoupat na její třísetmetrový komín. Hodlají vystoupit až na jeho vrchol a část z nich zde zůstane do čtvrtka. Požadují, aby ČEZ při plánované obnově elektrárny použil buď nejlepší dostupnou technologii s čistou účinností minimálně 42 %, nebo ji do roku 2015 úplně uzavřel. ČEZ bez ohledu na platné právní předpisy, tlak místních obyvatel i požadavky MŽP trvá na tom, že při obnově Prunéřova použije zastaralou technologii a bude ji provozovat další čtvrtstoletí.

Elektrárna v Prunéřově je největším zdrojem znečištění ovzduší a emisí skleníkových plynů v České republice. Greenpeace již včera upozornilo, že emise oxidu uhličitého z Prunéřova II (celkem sedm miliónů tun ročně) jsou každoročně odpovědné za smrt více než šedesáti lidí převážně v chudých rozvojových zemích. Životy dalších téměř šedesáti tisíc lidí elektrárna vážně postihne (např. ztrátou domova, onemocněním, podvýživou atd.). To vše v důsledku již probíhající klimatické změny. „Prunéřovská dvojka“ se na celosvětových emisích oxidu uhličitého podílí „jen“ 0,21 promilemi, ovšem při stovkách tisíc mrtvých a stovkách miliónů jinak postižených lidí ročně jdou její oběti skutečně do desítek.

„Nejúčinnější dostupnou technologii je ČEZ povinen použít na základě zákona o integrované prevenci, který se zjevně snaží obejít. Ale nejde jen o paragrafy. Zní to možná drasticky, ale ta elektrárna je zodpovědná za smrt desítek lidí ročně. Použití jakékoliv jiné než nejlepší dostupné technologie znamená, že v následujících desetiletích zemřou stovky lidí ve světě jen proto, že ČEZ chce na rekonstrukci elektrárny ušetřit. ČEZ je nejbohatší česká firma. Pokud nemá na to nákup skutečně moderní technologie, měla by záměr na obnovu elektrárny zrušit a v dohledné době jí uzavřít,“ komentoval dnešní akci přímo z komínu elektrárny vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz