Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak je to s tou kostní dření? Zeptají se skauti

8. 6. 2009 - PLZEŇ [Econnect]

Plzeňští skauti a skautky zvou ve středu 10. června od 19 hodin širokou veřejnost na besedu se zástupci Nadace pro transplantace kostní dřeně. Zájemci se budou moci v prostorách Okresní rady Junáka Plzeň-město na Americké 29 dozvědět více informací o této nadaci, o leukémii a dalších nemocech krvetvorby, o dárcovství kostní dřeně i Českém národním registru dárců dřeně. Beseda se uskuteční v rámci celostátního skautského humanitárního projektu KAPKA, která proběhne na čerpacích stanicích v Plzni ve dnech 12. - 13. června.

Diskuse se zúčastní Šárka Prusíková-Sebránková z Nadace pro transplantace kostní dřeně, Mgr. Marie Helmová, iniciátorka humanitárního projektu KAPKA, i Jiří Pohl, osmadvacetiletý skaut z Plzně, který přesně před rokem daroval kostní dřeň. „Je to trochu zvláštní pocit, když vás zavolají a máte jít do nemocnice. Ale rozmyšlený jsem byl hned. Teď jsem rád, vůbec nelituji. Mám důvěru, že to dostal někdo, kdo to potřebuje a bude snad zdráv. Stojí to zato,“ vypráví o svém zážitku s dárcovstvím dřeně Jiří Pohl. Během večera bude také promítán dokument Dát naději z roku 2004, který seznamuje s prací nadace, obsahuje výpovědi nemocných, kteří podstoupili transplantaci dřeně, a informuje o postupu při odběru kostní dřeně od dobrovolných dárců.

Besedu pořádají skauti v rámci humanitárního projektu KAPKA, který bude ve dnech 12.-13. června probíhat na čerpacích stanicích v Plzni již pojedenácté. Dobrovolníci z řad starších skautů budou umývat přední skla přijíždějících aut na čerpacích stanicích OMV u Fakultní nemocnice na Lochotíně a v ulici U Prazdroje, ONO na Domažlické a Studentské ulici a Agip v Částkově ulici, aby pomohli lidem postiženým leukémií a dalšími nemocemi krvetvorby, a to jak získáváním finančních prostředků, tak prezentací činnosti nadace. Do společné akce Nadace pro transplantace kostní dřeně a Junáka - svazu skautů a skautek ČR se letos zapojuje několik stovek skautů a skautek z 40 měst republiky. V loňském roce skauti v padesáti městech po celé zemi vybrali téměř 800 000 Kč a celková částka za celou dobu trvání sbírky činí více než 5 milionů korun.

V Plzni se skautingu věnuje na 1 300 dětí i dospělých, kteří se sdružují ve 49 dětských oddílech a šesti klubech dospělých. Skauting nabízí dětem pestrý program a příležitost být členem týmu, prožívat s kamarády život naplno, rozvíjet se a hledat svůj životní směr. Kromě letních táborů a celoroční pestré oddílové činnosti skauti v Plzni například o Vánocích roznášejí Betlémské světlo, organizují sbírku KAPKA, Postavme školu v Africe a pořádají mnohé akce pro veřejnost. Ve dnech 4.-5. září 2009 chystají akci Skauti dětem – dva dny zábavy a soutěží pro školáky i předškoláky. Skautské hnutí v roce 2007 oslavilo 100 let své existence. Za tu dobu se rozrostlo do 216 zemí světa, má 40 milionů členů a v České republice prošlo skautskými oddíly na půl milionu lidí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Tipy Econnectu pro oblast Lidská práva

Lidská práva v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
Migrace on line - vše o mezinárodní migraci

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz