Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sunn O))) rozduní pražský novogotický chrám

3. 6. 2009 - PRAHA [Econnect]

V prostoru pražského novogotického chrámu Sacré Coeur se z kouře vynoří dva muži v černých kápích a s kytarami. Za nimi bude místo oltáře postavena stěna ze zesilovačů, jejichž drtivá síla prochází útrobami a vyvolává mrazení v zádech. Nedostižní drone-metaloví bijci, američtí Sunn O))) jsou největšími současnými hvězdami experimentálního metalu. V Česku zahrají vůbec poprvé v rámci festivalu Stimul ve čtvrtek 4. června. Američtí Sunn O))), tvoření Stephenem O´Malleym (Khanate, Burning Witch, KTL) a Gregem Andersonem (Goatsnake, Burning Witch, Burial Chamber Trio), jsou největšími současnými hvězdami experimentálního metalu a asi nejpodstatnějším artiklem vydavatelství Southern Lord. Jejich hudba se nestydí za svou stylovou příslušnost, ale dokáže opustit žánrová klišé a invenčně vstřebat vlivy dronového minimalismu, dark ambientu, noise nebo třeba laptopové elektroniky. Kapela je pojmenována podle legendárních zesilovačů Sunn, jejichž logo O))) znamená šířící se zvuk. A právě zvuk hraje v dlouhých kompozicích Sunn O))) podstatnou roli. Tvorba kapely totiž opět vrací na scénu hudebního experimentu kytaru, ovšem v poněkud nezvyklé podobě: kytaru jako zdroj dlouhých dronů, tíživě pomalých zvukových stěn a zpětných vazeb, kytaru přivedenou do naprostého extrému. Živé koncerty tohoto dua bývají nezapomenutelnými zážitky - a to nejen proto, že připomínají okázalý pohanský rituál. V prostředí bývalého pražského kláštera a dívčího internátu se bude jejich hudba nepochybně vyjímat. Navíc Sunn O))) aktuální turné prezentují jako návrat ke kořenům, má být oslavou deseti let od vydání jejich prvního počinu "GrimmRobe Demos". Sunn O))) přivážejí své drone-metalové evangelium v době, kdy se k premiéře chystá nový snímek krále nezávislých filmařů Jima Jarmusche s názvem The Limits of Control, k němž Sunn O))) spolu s japonskými kolegy Boris a legendárními Earth vytvořili soundtrack. Těžko najít výraznější symbol nekontrolovatelného vpádu metalové estetiky do blazeovaného světa hudebních gurmánů! Jako support se před Sunn O))) objeví Pita alias Peter Rehberg, který patří mezi výrazné postavy experimentálnější větve evropské elektronické scény. Hojně se inspiruje hlukovou a "poruchovou" estetikou, spolupracoval s řadou projektů a hudebníků, jako jsou Jim O'Rourke, Christian Fennesz, Matmos, Florian Hecker, Z'EV, Keith Rowe nebo právě SunnO))). Se Stephenem O´Malley ze Sunn O))) tvoří dohromady projekt KTL, který se představil na STIMULu 2008. Rehberg od roku 2006 převzal proslulý rakouský experimentální label Mego a pod novým názvem Editions Mego se věnuje vydavatelské činnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz