Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekofestival 2009 - eko-inspirace na pražském náměstí Míru

1. 6. 2009 - PRAHA [Econnect]

Ve středu 3. června se u příležitosti Světového dne životního prostředí uskuteční na náměstí Míru v Praze 2 Ekofestival 2009. Z hlediska oslav životního prostředí v Praze jde o jednu z nejdůležitějších událostí v roce. Jejím smyslem je rozšířit obecné povědomí o ekologických otázkách a upřít pozornost veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti.

Letošní ročník Ekofestivalu se zaměří na téma ODPOVĚDNÉ SPOTŘEBY. Cílem akce je upozornit veřejnost na základní vazby mezi fungováním přírody a města, poukázat na dopady spotřebitelského chování na životní prostředí a zdraví obyvatel a zároveň nabídnout existující možnosti alternativního – udržitelného – spotřebitelského chování. „Stále se ukazuje, že informovanost o důsledcích spotřebitelského chování na životní prostředí a zároveň lidské zdraví je velmi malá. Stejně tak se ví málo i o možných alternativách. Přitom, jsou to právě spotřebitelé, kteří svojí možností volby výraznou měrou ovlivňují co, kde a s jakými nároky na přírodní ale i lidské zdroje vznikne či zanikne,“ řekla Renata Adamová ze Zeleného kruhu.

Akce se zúčastní zástupci dvou desítek ekologických organizací, se kterými budou moci návštěvníci diskutovat o jednotlivých aspektech odpovědné spotřeby, mj. o problematice dopravy, možnostech šetrného nakupování nebo o energeticky úsporných opatřeních v bydlení. Účastníci připravených tematických besed si budou moci spočítat svoji ekologickou stopu, dozví se, jak poznat výrobky šetrnější k životnímu prostředí a mnohé další. Vedle hlavního programu čeká na návštěvníky hudební a divadelní produkce, prodej ekologických produktů, řada her pro děti i dospělé, tombola a v neposlední řadě i celodenní promítání filmů s ekologickou tématikou.

Na Ekofestivalu bude mimo jiné k vidění i mezinárodní putovní výstava „PLÍCE PLANETY“. Cílem výstavy je upozornit na význam nové globální klimatické dohody, která má vzniknout letos v prosinci na konferenci OSN v Kodani a má nahradit dosluhující Kjótský protokol. „Veřejnost by měla od svých politiků chtít, aby zajistili spravedlivou a vědecky podloženou dohodu o změnách klimatu,“ řekl Ondřej Rut ze Zeleného kruhu. „I sami lidé však nesou individuální odpovědnost, mají přitom spoustu možností jak změnit svůj styl života – zateplit dům, využívat více kolo pro dopravu ve městě nebo nakupovat místní produkty,“ dodal Ondřej Rut. Akce by měla především upozornit na to, že s omezením spotřeby a tedy i skleníkových plynů by měl začít především každý sám u sebe.

Ústředním bodem putovního projektu je pouliční instalace šest metrů vysokého nafukovacího baobabu, který symbolizuje plíce planety. Baobab znázorňuje význam osobní odpovědnosti a sílu společného úsilí: pět lidí najednou musí přiložit ruce na otvory/rány v kmeni baobabu, aby se oživily jeho uvadlé větve. Stejně tak jako musí veřejnost spojit své úsilí při snižování emisí CO2 a řešení klimatické krize.

Výstava Plíce planety začala již 1. června v Brně. Po Ekofestivalu na náměstí Míru v Praze bude k vidění ve Zlíně, Písku a svoji cestu zakončí 11. června v Českých Budějovicích. Přijďte se 3. června mezi 10 a 19 hodinou podívat na náměstí Míru v Praze a dozvíte se víc! Jste srdečně zváni. Více informací k vlastnímu programu akce najdete na: http://www.zelenykruh.cz/cz/ekofestival/ekofestival-2009/.

Organizaci Ekofestivalu zajišťuje Zelený kruh, asociace ekologických organizací. Partnery akce jsou MČ Praha 2, Agentura pro ekologicky šetrné výrobky, jež je součástí České informační agentury životního prostředí (CENIA) a Ministerstvo životního prostředí ČR. Záštitu nad akcí převzala starostka MČ Praha 2 Jana Černochová.

Akce se účastní (v abecedním řazení):
Arnika ● Auto*Mat ● CENIA, Česká informační agentura životního prostředí ● Citybike ● ČSOP Koniklec ● Ekodomov ● Ekolo ● Ekowatt ● Greenpeace CZ ● Hnutí DUHA ● Informační centrum OSN v Praze ● Jeden Svět, o.p.s ● Konopa, o.s. ● Mama Coffee ● MČ Praha 2 ● Ministerstvo životního prostředí ČR ● Nesehnutí Brno ● Občanská inspirace ● OP Tiger ● Oživení ● Pražské matky ● Prííma Plínka ● Rockpoint ● Společnost pro Fair Trade ● Společnost pro zvířata ● Státní fond životního prostředí ČR ● TIMUR ● Toulcův dvůr ● Ústav pro ekopolitiku ● Zelený kruh ● 350.org


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz