Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sto milionů dětí po celém světě nemá přístup ke vzdělání. Změníme to?

1. 6. 2009 - PRAHA [Econnect/AI]

Na Den dětí startuje kampaň Amnesty International nazvaná Změníme to! Má pomoci dětem, které z různých důvodů získají nedostatečné nebo žádné vzdělání.

Mohli jste objevit třeba nový lék na rakovinu, postavit nejdelší most na světě nebo pracovat jako účetní a bez problémů uživit svou rodinu. Kdybyste chodili do školy jako jiné děti. Vy ale od dvanácti let pracujete v továrně na oděvy a do školy už se nikdy nevrátíte. Narodili jste se v Číně a vaši rodiče přišli do Pekingu z venkova. Jako dítě „vnitřních migrantů“ vás do místní školy zadarmo nevezmou a vaši rodiče na školné nemají.

Kam dojde svět, kde se do školy nedostane 100 milionů dětí? Podívejte se na www.zmenimeto.cz!

„Amnesty International ČR dnes startuje kampaň Změníme to!. Symbolicky právě v Den dětí, protože víc než 100 milionů z nich nemá přístup ke vzdělání, a tak ani šanci na dobrou budoucnost. Důvodem jsou třeba války, chudoba nebo diskriminace,“ říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Hlavní součástí kampaně je zážitkový webový projekt www.zmenimeto.cz. Ten přináší příběhy dětí, které nemohou z různých důvodů chodit v různých zemích do školy. Každý, kdo jim bude chtít pomoci, může přímo z webu odeslat e-mail odpovědným úřadům a vyzvat je, aby situaci dítěte změnily. Kampaň bude pokračovat až do podzimu a každému účastníkovi nabídne další interaktivní možnosti, jak podpořit změnu.

V rámci kampaně bude ale probíhat celá řada dalších akcí: spot ve vysílání České televize, výstava v prostorách pražského metra, infostánky na letních festivalech. Kampaň bude ukončena celorepublikovou podpisovou akcí „Dopisy v ulicích“, na které spolupracují základní a střední školy ve všech krajích ČR.

„Pro naši kampaň jsme vybrali tři fiktivní případy dětí z Afghánistánu, Číny a České republiky. Afghánské dívce Nahal je 17 let. Už několik let chodí do školy a chce ji dokončit, i když jí na cestě do školy hrozí vážné nebezpečí. Číňanka Li, které je 12 let, nevstává ráno do školy, ale do práce jako její rodiče. 13letý František z ČR chodí do běžné školy, ale učitel si myslí, že by měl být přeřazen na takzvanou praktickou nebo na jinou základní školu, kam chodí jen Romové a kde „bude mezi svými“. Naším cílem je pomoci tomu, aby všechny děti měly šanci získat plnohodnotné vzdělání,“ dodala Dáša van der Horst.

V mnoha zemích světa zůstávají každý rok školní lavice prázdné – více než 100 milionům dětí totiž ve vzdělávání brání chudoba, válečné konflikty nebo diskriminace. Musejí pracovat, obvykle ve zcela nevyhovujících podmínkách, ve více než 30 zemích světa jsou navíc rekrutovány jako dětští vojáci. Obětí diskriminace a segregace se stávají dívky nebo žáci patřící k etnickým menšinám.

Afghánským dívkám brání v přístupu ke vzdělání zejména špatná bezpečnostní situace. Děti z chudých rodin v Číně musí namísto vzdělání mnohdy pracovat. Romské děti v ČR nepřiměřeně často končí v tzv. speciálních (bývalých zvláštních) školách, kde dostávají nedostatečné vzdělání. Na těchto školách získají děti jen omezené znalosti a dovednosti, nemohou proto ve vzdělávání pokračovat ani se plnohodnotně zapojit do života společnosti. Právě tyto bariéry chce kampaň Změníme to! odstranit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz