Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci žab zachránili tisíce žab

1. 6. 2009 - VLAŠIM [Econnect/ČSOP]

O stovky až tisíce žab více letos migrovalo na tradičních migračních trasách, které zabezpečují ochránci přírody z Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Žáby se tudy na jaře stěhují do vodních nádrží, kde se rozmnožují. Všechny tyto trasy však přetínají frekventované silnice, kde by bez pomoci ochránců přírody žáby uhynuly pod koly aut.

„Celkem zabezpečujeme sedm úseků, kudy žáby táhnou do vodních nádrží. Jedná se o lokality v okolí Trhového Štěpánova, Zruče nad Sázavou, Říčan, Stříbrné Skalice, Šternova a Kutné Hory. Migrují tudy především ropuchy obecné, ale na některých lokalitách se vyskytují i skokani hnědí a čolci obecní,“ uvádí Mgr. Šárka Tlustá, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy, kterou provozuje ČSOP Vlašim.

„Ochrana žab před jistou smrtí na silnicích spočívá v postavení síťových zábran na té straně silnice, odkud se žáby k silnici dostávají. Žáby tak při svém putování narazí na síť a nedostanou se na nebezpečnou silnici. Podél sítě jsou pak v pravidelných rozestupech zakopány kýble, do kterých žáby, putující podél sítě, napadají. A odtud je pak vybíráme a přenášíme do nedalekých vodních nádrží,“ uvádí Jiří Nosek, který se na stavbě zábran podílí.

„Ročně je takto zachráněno několik tisíc chráněných obojživelníků. Letošní rok byl navíc výjimečný tím, že téměř na všech lokalitách migrovalo o stovky až tisíce žab více než v předchozích letech. Těžko říci, čím byl tento nárůst v početnosti migrujících žab způsoben,“ říká Marta Kravčíková, jedna z dobrovolnic, které pomáhají při stavbě zábran i přenášení obojživelníků.

Příčinou zvýšeného počtu obojživelníků mohou být vhodné klimatické podmínky nebo zlepšení podmínek životního prostředí na daných lokalitách. Je ale také možné, že se začíná projevovat pozitivní dopad mnohaleté péče, kterou ochránci přírody z Vlašimi migrujícím žábám věnují.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz