Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čeští dobrovolníci projektu Krajní meze opět pomůžou v Ladakhu. Chcete také pomoci?

26. 5. 2009 - BRNO [Modrý kámen ZČHB Brontosaurus ]

Výprava českých dobrovolníku projektu Krajní meze se toto léto opět vydá do severní Indie – Ladakhu, aby pomohla v ladackých školách a klášterech. Kromě dobrovolnické práce je pravidelně poskytována i finanční pomoc, na kterou v současné době probíhá sbírka. Díky sbírce můžeme přispět na vybavení škol a výstavbu nových prostor a také zajištění oblečení, přikrývek a hygienických potřeb pro hendikepované děti.

Ladakh znamená v překladu Země zářících sedel a je zároveň přezdíván jako Malý Tibet právě proto, že k tomu opravdovému Tibetu má blízko nábožensky, kulturně i geograficky. Právě zde probíhá dlouhodobý rozvojový projekt Krajní meze, který se opírá se o práci českých dobrovolníků vysílaných do Indie v letních měsících pravidelně od roku 2006. Projekt probíhá pod záštitou Základního článku Hnutí Brontosaurus Modrý kámen.

Dobrovolníci do Indie vyrážejí už počtvrté, aby poskytli pomoc v ladackých školách i klášterech. Pomáhají v internátě pro hendikepované děti a ve školách realizují ekologické, hudební, výtvarné, počítačové a jiné kurzy. V současné době také již funguje školní výměnný projekt La Ngonpo, kde prostřednictvím webového rozhraní mezi sebou komunikují ladacké a české děti. Mimo školy věnuje výprava pozornost i buddhistickým klášterům. Dobrovolníci pomáhají manuální prací při opravách a na stavbě. Kromě tohoto se do Indie přiváží finanční a hmotné dary.

V současné době byla také otevřena sbírka na podporu ladackých škol a klášterů. Finanční prostředky budou využity na podporu spolupracující organizace Spring Dales Public School ve vesnici Mulbekh, konkrétně vybavení školní laboratoře, počítačové učebny a výstavbu nových školních prostor a hostelu, který umožní studium dětem s okolních vesnic. Dalším cílem je zajištění oblečení, přikrývek a hygienických potřeb, pro hendikepované děti žijící v hostelu ve vesnici Chuchot, který spadá pod organizaci Namgyal Institute for people with Disability. Prostředky se rovněž využijí na podporu školního výměnného projektu La-Ngonpo, jehož hlavním cílem je rozvinutí vzájemné komunikace českých a ladackých dětí.

Naším cílem je poskytnout místním lidem pomoc, ale zároveň i trochu jiný pohled na okolní svět a posílit jejich sebevědomí, čehož bychom jako obyčejní turisté asi nedosáhli. Ale tato kulturní výměna a poučení funguje oboustranně. Nám se často nabízí možnost bydlet přímo v ladackých rodinách, poznat, jak žijí místní lidé, a uvědomit si, že ke štěstí a úsměvu stačí málo.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz