Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

22. 5. 2009 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Američtí i ruští vědci se shodují v tom, že protiraketový štít nebude fungovat, Nigérijská armáda útočí na oblast delty Nigeru, Americká vláda zvažuje neomezené „preventivní vězení“ pro podezřelé osoby, Srílanští představitelé zatkli lékaře, kteří promluvili do médií, Americké elitní jednotky poslány do Pákistánu, Ruská policie rozehnala pochod za práva homosexuálů.

AMERIČTÍ I RUŠTÍ VĚDCI SE SHODUJÍ V TOM, ŽE PROTIRAKETOVÝ ŠTÍT NEBUDE FUNGOVAT
Komise složená z amerických a ruských vědců došla k závěru, že navrhovaný americký obranný systém ve střední Evropě je neúčinný vůči íránským střelám, které by měl údajně zastavit. Bushova vláda spustila program, jehož oficiální záminkou bylo chránit Evropu proti íránským raketám. Kritici ho však považují spíše jako za útočnou zbraň a komise amerických a ruských vědců podporuje tento pohled. Ve své zprávě pro EastWest Institute tito vědci říkají, že je velmi nepravděpodobné, že by Írán vyrobil jaderné střely, a i kdyby k tomu došlo, navrhovaný protiraketový štít by je stejně nezastavil. Vědci tvrdí, že Íránu bude trvat ješte řadu let, než by se mu mohlo podařit vyrobit atomové hlavice. Navíc by Írán jaderné zbraně mohl eventuálně vyrobit pouze s výraznou a viditelnou pomocí ze zahraničí. Vědecká zpráva také upozorňuje na to, že Írán by patrně nezačal útočit, protože by si tak mohl zajistit své vlastní zničení, neboť Spojené státy by útok jistě opětovaly. Obama zatím pokračuje v raketovém programu, nicméně naznačil, že je otevřený k jeho zrušení.
20/5/09

NIGÉRIJSKÁ ARMÁDA ÚTOČÍ NA OBLAST DELTY NIGERU
Už osm dnů nigérijská armáda útočí proti místním ozbrojeným skupinám v deltě Nigeru, která je bohatá na ropu. Podle zpravodajů napadla armáda dělovými čluny a vrtulníky převážně civilní oblasti. Z důvodu nedostatečného mediálního zájmu a zákazu vstupu mezinárodním humanitárním organizacím nejsou přesné údaje o obětech známy, ale odhaduje se, že přišlo o život nejméně několik tisíc civilistů. Na 30 000 civilistů přišlo o domovy a je nuceno přežívat bez dostatečného přístupu k pitné vodě a potravinám. Nigérijská armáda zablokovala přístup humanitárním organizacím do celé oblasti. V pondělí přislíbili radikální místní bojovníci zablokovat klíčové vodní trasy v deltě Nigeru ve snaze zabránit vývozu surové nafty. Už roky tyto ozbrojené skupiny bojují za poměrné přerozdělování ropného bohatství na pomoc místnímu obyvatelstvu v této zbídačené oblasti. Státní ropná společnost Nigerian National Petroleum Corporation spolupracuje v deltě Nigeru s významnými mezinárodními ropnými společnostmi včetně firem Shell a Chevron. Příští týden proběhne v New Yorku soudní proces proti společnosti Shell za její roli v případu nigérijského spisovatele a aktivisty Ken Saro-Wiwa, který byl popraven spolu s dalšími osmi neozbrojenými místními aktivisty v roce 1995.
21/5/09

AMERICKÁ VLÁDA ZVAŽUJE NEOMEZENÉ „PREVENTIVNÍ VĚZENÍ“ PRO PODEZŘELÉ OSOBY
Podle představitelů organizace pro lidská práva, kteří se sešli s americkým prezidentem Barackem Obamou, zvažuje americká vláda „preventivní vězení“ jako nástroj pro možné budoucí případy, kdy bude podezřívat některé osoby z teroristických aktivit, ale nebude moci danou osobu postavit před soud. Americký federální soudce tento týden rozhodl, že Spojené státy mohou legálně věznit podezřelé na neurčitou dobu, a to i v případech, kdy tito podezřelí nejsou obviněni z žádného určitého zločinu. Toto rozhodnutí by se údajně mělo týkat jen těch lidí, kteří jsou podezřelí z účasti na ozbrojených bojích proti americké armádě nebo sloužili jako bojovníci Tálibánu či Al-Kajdy. Na osoby, které jen v duchu podpořily tyto ozbrojence, by se rozhodnutí nemělo vztahovat.
21/5/09

SRÍLANŠTÍ PŘEDSTAVITELÉ ZATKLI LÉKAŘE, KTEŘÍ PROMLUVILI DO MÉDIÍ
Po porážce Tamilských tygrů zadržela srílanská vláda tři tamní lékaře, kteří ošetřovali civilisty uvnitř bojové zóny. Během války tito lékaři poskytovali mezinárodním médiím a organizacím pro lidská práva informace o vládním ostřelování a civilních obětech. Podle místních zpravodajů dva z nich byli převezeni na Oddělení pro vyšetřování teroristů v Kolombu. Od ledna bylo v bojové zóně na severovýchodě Srí Lanky zabito osm tisíc civilistů a 300 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Přesto mají mezinárodní humanitární organizace pro vstup do této oblasti stále úřední zákaz.
19/5/09

AMERICKÉ ELITNÍ JEDNOTKY POSLÁNY DO PÁKISTÁNU
Deník Wall Street Journal přinesl zprávu o tom, že Spojené státy poslaly do Pákistánu „zvláštní jednotky“. Ty mají vycvičit pákistánské Pohraniční sbory, polovojenské jednotky, které mají bojovat proti bojovníkům Tálibánu a Al-Kajdy. Po dvaceti pěti a padesáti amerických trenérech bylo posláno do dvou nových výcvikových táborů v Baluchistánu, oblasti na afghánsko-pákistánské hranici, kde je Tálibán aktivní. Jeden americký důstojník řekl, že doufá, že Pákistán postupně dovolí Spojeným státům rozšířit své působení ve vnitrozemí Pákistánu.
18/5/09

RUSKÁ POLICIE ROZEHNALA POCHOD ZA PRÁVA HOMOSEXUÁLŮ
V sobotu rozehnala zásahová policie v Moskvě mírový pochod za práva gayů a lesbiček. Zatčeno bylo čtyřicet lidí. Pochod nebyl moskevskými úřady povolen.
18/5/09

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz