Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den pro Fair Trade oslaví školáci, hudebníci i jedlíci

8. 5. 2009 - PRAHA [Společnost pro Fair Trade]

Mezinárodní Den pro Fair Trade se letos slaví ve více než 70 zemích světa. Připadá na druhou květnovou sobotu a zahrnuje velké koncerty či ochutnávky na náměstích. Těší se podpoře osobností jako jsou zpěváci Paul McCartney a Annie Lenox či herec Colin Firth.

V České republice se Společnost pro Fair Trade rozhodla uspořádat oslavy až po prodlouženém víkendu. Ale zato po celých pět navazujících všedních dní. V týdnu od 11. do 15. května proběhnou v Praze, Brně a Pardubicích happeningy, které jsou zábavným hlasováním, zda zákazníci chtějí fairtradové výrobky v obchodech, kde běžně nakupují. Na dvanácti místech v Brně bude možné dopřát si Férovou snídani. Ve čtvrtek odpoledne vyvrcholí výtvarná a literární soutěž pro školní děti „Můj kamarád z druhé strany světa“ a mezi vystavenými pracemi pak proběhne Férový večírek s videospoty a koncertem tří hudebních skupin.

Děti ztvárňují život vrstevníků z rozvojových zemí
Soutěž „Můj kamarád z druhé strany světa“ měla ve školách velký ohlas. Žáci tvořili inspirovaní zážitkem z aktivit, které pro ně připravili učitelé na základě vzdělávacích materiálů využívaných ve výuce Společností pro Fair Trade. Proto jsou díla, která dva měsíce přicházela do Společnosti pro Fair Trade, skutečně originální a velmi konkrétní. Školáci chytře využívali nejrůznějších výtvarných technik a neméně pestré jsou i literární výtvory. Vítězové soutěže, která je spolupořádána Bartákovým knihkupectvím a zaštítěna primátorem města Brna, Romanem Onderkou, budou vyhlášeni na slavnostním dětském odpoledni ve čtvrtek 14. května v 15 hodin v brněnské galerii Slévárna Vaňkovka. Nejlepší soutěžní práce budou vystaveny a veřejně čteny.

Férový večírek nabídne hudbu mezi výtvarnými díly i literaturou
Férový večírek ve Slévárně Vaňkovka proběhne ve čtvrtek od 18 hodin formou koncertu tří hudebních skupin. Kapely Zelené koule, barevný nátěr a Tubabu tak budou účastníci poslouchat uprostřed výstavy nejoriginálnějších děl ze soutěže „Můj kamarád z druhé strany světa“. Hudba bude prokládána videospoty a zajímavostmi z dění ve Fair Trade. Podáván bude vynikající kubánský bílý Fair Trade rum!

Brňané budou snídat férově. I na parkovišti či v bazénu.
Šňůra férových snídaní se potáhne celým týdnem od 11. května. Ve dvanácti kavárnách, obchůdcích a na veřejných místech se budou podávat snídaně z fairtradových pochutin. K Fair Trade kávě, čaji či kakau bude zdarma rozdávána osvědčená čokoládová buchta z bio a Fair Trade surovin, kterou pečou dobrovolníci Společnosti pro Fair Trade.

Snídaně proběhnou:
od pondělí do pátku od 8 hodin v café Mezzanin na Údolní 15
od úterý do pátku od 10 hodin v kavárnách Trojka na Dominikánském náměstí 9 a Místogalerie na Skleněné louce na Kounicově 23
od středy do pátku od 8 hodin v Gimmi lounge café na Slovanském náměstí
V Bakala café na Žerotínově náměstí lze férově posnídat v úterý od 9 hodin, v ten samý den už od osmi v Café Sausalito na Veveří 10 a ve středu od 8 hodin v Café Podnebí na Údolní 5.
Snídaně však neproběhnou jen v kavárnách, ale v pondělí a ve středu už od 7 hodin také ve vestibulu bazénu na Kraví hoře, v úterý od 8 hodin na parkovišti u České ulice a od 10 hodin v Nadačním obchůdku U Veronicy v patře Domu Pánů z Lipé, ve středu od 9 hodin ve fairtradovém obchůdku NaZemi na Pekařské 16 a ve čtvrtek od 9 hodin v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Zákazníci řeknou, zda chtějí eticky nezávadné zboží
Před supermarkety v Praze, Brně a Pardubicích proběhne v úterý a ve středu hlasování happeningem. Zákazníci těchto obchodů budou hlasovat, zda chtějí mít možnost kupovat ve svých obchodech Fair Trade. Akce má pobavit, informovat a zjistit ochotu běžných zákazníků upřednostnit zboží, které má eticky nezávadný původ. Výsledky hlasování budou předány médiím a významným maloobchodním řetězcům.

Historie Dne pro Fair Trade
Tato mezinárodní oslava Fair Trade každoročně připadá na druhou květnovou sobotu. Iniciovala ji Safia Minney, zakladatelka Fair Trade firmy PeopleTree. V roce 2001 koncept světového Dne pro Fair Trade přejala Mezinárodní asociace pro Fair Trade IFAT a její členové, aby podpořili silnější globální povědomí o Fair Trade. Každým rokem se tento den stává významnějším. Zapojují se do něj organizace z cca 70 zemí světa. Podrobnosti naleznete na oficiální stránce World Fair Trade Day 09. V ČR jej od roku 2005 pořádá Společnost pro Fair Trade ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Co je Fair Trade
Spravedlivý obchod - Fair Trade je obchodní partnerství, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných výrobců z rozvojových zemí. Toho se snaží docílit především poskytováním "férových" obchodních podmínek pro zapojené výrobce, důrazem na dodržování základních norem pracovního práva a ochrany životního prostředí a zvyšováním informovanosti spotřebitelů o situaci malých zemědělců a řemeslníků v rozvojových zemích.
Fair Trade tak poskytuje konkrétním lidem v rozvojových zemích šanci vymanit se z bludného kruhu bídy vlastními silami a žít důstojný život.
Fair Trade současně dává nám, spotřebitelům, jedinečnou možnost snadno a účinně podpořit jiný ekonomický model, dát hlas jinému způsobu obchodování a výroby a v neposlední řadě získat velmi kvalitní výrobky za odpovídající cenu.

O Společnosti pro Fair Trade
Společnost pro Fair Trade o.s. je nevládní nezisková organizace se statusem občanského sdružení. Zabývá se především zvyšováním povědomí české veřejnosti o Fair Trade jako účinném nástroji k prosazování udržitelného rozvoje v zemích globálního Jihu. Zabývá se také globálním rozvojovým vzděláváním pro mateřské, základní a jazykové školy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz